Les Armeense asielzoeker: Als je voor niets staat, val je voor alles
AMSTERDAM. SGP-Kamerlid Van der Staaij die een fout toegeeft, oud-D66-Kamerlid Van der Ham die er geen enkele moeite mee heeft als scholen de scheppingsleer onderwijzen en een tot geloof gekomen Armeense asielzoeker die mag dromen dat hij een dag premier is.
Het was maandagavond allemaal te horen tijdens het zogenoemde Veritas Forum in de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het forum is een platform van voornamelijk christelijke studenten dat levensvragen en actuele vraagstukken overdenkt. Maandagavond was het thema: ”Meerderheid versus individu”.
Om het gesprek op gang te krijgen, vraagt debatleider Frénk van der Linden aan de drie deelnemers wanneer ze vonden dat ze zelf ongelijk hadden. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij geeft toe dat hij achteraf gezien liever voor een amendement van PvdA en VVD had gestemd waarin werd gevraagd om verdubbeling van het budget voor onderzoek naar aids. „Ik heb de gevolgen die deze ziekte heeft, onderschat.”
Oud-D66-Kamerlid Van der Ham, tegenwoordig onder meer actief als voorzitter van het Humanistisch Verbond, schaamt zich voor zijn standpunten uit 2002, toen hij zich als jong Kamerlid verzette tegen gasboringen onder de Waddenzee en pleitte voor sluiting van de kerncentrale van Borssele.
Gor Katchikyan, een Armeense asielzoeker die tot geloof is gekomen, geeft toe dat hij als voorzitter van een studentenclub een medestudent verweet een slechte voorzitter te zijn omdat hij zelf graag een debat wilde leiden.
Tijdens het debat krijgt Van der Staaij het vuur aan de schenen gelegd over de vraag wat er zou veranderen als de SGP de meerderheid zou behalen. Na wat heen en weer praten, trekt Van der Linden de conclusie dat er dingen zouden veranderen in het publieke leven, bijvoorbeeld op zondag, maar dat het niet onmiddellijk zou zijn.
Van der Ham stelt dat de overheid het individu als norm moet nemen waarop ze het beleid moet baseren. Maar een zekere bescherming van met name jongeren is wel nodig. Het oud-Kamerlid is blij dat de overheid de wetgeving terug heeft gedraaid dat jongeren vanaf twaalf jaar ongestraft seksuele gemeenschap zouden mogen hebben. En Van der Staaij is –gezien de schrijnende gevallen bij kindermishandeling– toch wel blij dat de pedagogische tik bij wet verboden is.
In grote lijnen zijn Van der Ham en Van der Staaij het ook eens over het onderwijs. Beiden vinden dat onderwijs meer is dan het aanleren van rekenen en taal. Het gaat ook om moraal en ”Bildung”. Van der Ham heeft er geen moeite als christelijke scholen de scheppingsleer onderwijzen, als ook de evolutietheorie maar aan de orde komt. Van der Staaij vindt het ook goed als scholen aandacht besteden aan (homo)seksualiteit, als daar maar niet homobelangenorganisatie COC voor hoeft langs te komen.
Als het gaat om de bron van de moraal lopen de meningen wel uiteen. De SGP’er haalt zijn moraal uit de Bijbel en de democraat uit de mens.
Aan het slot van de avond mag ieder nog een droommaatregel noemen die hij zou nemen als hij voor even premier zou zijn. Van der Ham zou direct filosofie als schoolvak verplicht stellen, Van der Staaij gaat abortus aanpakken en Katchikyan zou graag zien dat via het onderwijs aan alle leerlingen op een objectieve manier het christelijk geloof voorgespiegeld zou worden. Versterking van de moraal is volgens hem nodig. Even daarvoor stelde de Armeniër: „Als je voor niets staat, val je voor alles.”