Israël herdenkt zowel gevallenen als oprichting Joodse staat
JERUZALEM. In Israël begint een officiële dag ’s avonds na zonsondergang en eindigt weer bij zonsondergang de volgende dag. Op een tijdstip waarop je het heel bewust meemaakt, gaat de ene dag over in de andere. En niet zoals bij ons, als we slapen.
Israël kent twee belangrijke feestdagen die naadloos op elkaar aansluiten. Jom Hazikaron, dag van herinnering, en Jom Ha’atzmaut, Onafhankelijkheidsdag.
Deze dagen zijn bewust aan elkaar gekoppeld. Dit om de herinnering levend te houden aan de prijs die er voor die onafhankelijkheid betaald moest worden.
Zondagavond begon Jom Hazikaron, waarop alle slachtoffers die door oorlogsgeweld of terrorisme zijn omgekomen worden herdacht. Het officiële begin was bij de Klaagmuur. Op de Herzlberg ging de vlag halfstok. Om 8 uur ’s avonds en de volgende dag om 11 uur werd er in het hele land twee minuten stilte gehouden. De volgende avond, bij de aanvang van Yom Ha’atzmaut, gingen de vlaggen weer in top.
Daarmee is de viering van de onafhankelijkheid begonnen. Dit jaar bestaat Israël 65 jaar. Daarom zijn er in het hele land festiviteiten. Zo worden er bijvoorbeeld twaalf fakkels aangestoken die de stammen van Israël symboliseren. Er zijn volksdansen en er wordt gezongen. ’s Avonds zijn er vuurwerk, militaire parades en worden er toespraken gehouden.
Verder is er ieder jaar op deze dag een internationale Bijbelquiz. De kennis van het Oude Testament wordt getoetst. Omdat Israël die wedstrijd meestal wint, is er een aparte competitie voor de deelnemers uit de diaspora.
Verder houdt de Israëlische luchtmacht een vliegshow die heel het land bestrijkt. Op internet staat een schema op welke tijden de vliegtuigen langskomen. Zodat ze in Jeruzalem, Dan, Be’ersheva en Eilat precies weten wanneer ze omhoog moeten kijken.
Israël bestaat 65 jaar, maar de prijs die daarvoor betaald moest worden is heel hoog. Het is tragisch om te moeten vaststellen dat er aan die tol nog geen einde gekomen lijkt te zijn.