The Barna Group onderzoekt postchristelijk Amerika
VENTURA. Hoe postchristelijk Amerika is, verschilt sterk per stad en per generatie, hebben onderzoekers van The Barna Group laten zien.
Het Amerikaanse onderzoeksbureau publiceerde op zijn website een lijst met de meest postchristelijke steden van het land. Bovenaan staat Albany (New York), waar 63 procent van de bevolking postchristelijk genoemd kan worden. Onderaan staat Shreveport (Louisiana) met 17 procent. Het algemene beeld is dat de meest postchristelijke gebieden van Amerika in het noordoosten en het westen liggen.
De onderzoekers van The Barna Group hebben zich afgevraagd wat ”postchristelijk” precies is. Hoe meet je dat? Het is veel ingewikkelder dan simpel vaststellen hoe mensen zichzelf noemen, schrijven ze. Daarom hebben ze vijfttien criteria opgesteld, zoals ”gelooft niet in God”, ”ontkent dat geloof belangrijk is in zijn/haar leven”, ”heeft het afgelopen jaar niet tot God gebeden” en ”vindt de Bijbel niet onfeilbaar”. Ook Bijbellezing, het deelnemen aan kerkelijk vrijwilligerswerk of aan kleine religieuze groepen behoren tot de kenmerken.
Voldoe je aan negen of meer criteria, dan word je door de onderzoekers ”sterk postchristelijk” genoemd. Voldoe je aan zes of meer criteria, dan heet je ”gematigd postchristelijk”.
Uit het onderzoek komt naar voren dat 37 procent van de Amerikanen sterk of gematigd postchristelijk is. Het grootste deel –63 procent– is christelijk. Het rapport van The Barna Group is gebaseerd op bijna 43.000 interviews onder volwassenen van alle godsdienstige gezindten, in de periode 2005 tot en met 2012.
Opvallend zijn de grote verschillen tussen generaties. Elke volgende generatie blijkt een stuk postchristelijker te zijn dan de vorige. Zo levert de leeftijdsgroep van 18 tot 28 jaar een percentage van 48 op. Dit percentage daalt naar 28 in de leeftijdsgroep 67 jaar en ouder.
Onderzoeker David Kinnaman: „Het is nodig om diepgaander onderzoek te doen. We moeten meer indicatoren hanteren om zicht te krijgen op de rijke en gevarieerde ervaringen in geestelijk leven. Er is behoefte aan aanvullend onderzoek naar de postchristelijke cultuur en de secularisatie in Amerika. Dit onderzoek van The Barna Group laat slechts een trend oplichten.”
Kinnaman verwijst naar het debat over de vraag hoe seculier Amerika precies is. „De gegevens van dit onderzoek laten zien dat de meeste Amerikanen op de een of andere manier een band met het christelijk geloof houden. Tegelijk wordt de invloed van postchristelijke trends waarschijnlijk steeds groter en is deze vooral een factor onder de jonge generatie.”
Het onderzoek maakt ook duidelijk dat het moeilijk is voor evangelisten om mensen met een postchristelijke overtuiging te bereiken, vervolgt Kinnaman. Het is volgens hem veel gemakkelijker om te spreken voor een ‘harde’ christelijke kern, dan voor deze postchristelijke groep. „Om hen te bereiken, zullen nieuwe manieren van communiceren gevonden moeten worden.”