Wilde dieren kosten boer bijna 100 miljoen
CULEMBORG (ANP) – Wilde dieren zijn jaarlijks verantwoordelijk voor ruim 96 miljoen euro schade in de Nederlandse landbouw. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau CLM in opdracht van het Faunafonds. Het is voor het eerst dat de totale kosten én baten van vogels en zoogdieren in de landbouw in beeld zijn gebracht.
De meeste schade wordt veroorzaakt in de graan- en fruitteelt en ook graslanden zijn regelmatig slachtoffer. Vooral de zwarte kraai, de kauw, de houtduif en het konijn gelden als echte kwelgeesten voor de boer. Deze niet-beschermde soorten, waarvoor boeren geen schadevergoeding ontvangen, joegen de agrarische sector in de onderzoeksperiode 2008-2010 voor ongeveer 35 miljoen euro per jaar op kosten.
De hoogte van deze schadepost is volgens de onderzoekers opmerkelijk, omdat de soorten vrijelijk mogen worden bestreden als zij schade aan landbouwgewassen veroorzaken.
Ook beschermde soorten zorgen voor veel schade, namelijk 35,3 miljoen euro. Ganzen zijn hier de grootste boosdoeners gevolgd door zangvogels als mezen en kraaien. Boeren kunnen bij beschermde soorten echter een schadevergoeding bij het Faunafonds aanvragen. De overheid besteedt jaarlijks zo’n 22,3 miljoen euro om schade te compenseren of te voorkomen.
Andere kostenposten zijn onder meer schadepreventie en arbeidskosten voor het verjagen van ongewenste beesten. In totaal bedraagt de geschatte faunaschade circa 1,5 tot 2 procent van de totale productieopbrengst voor de sectoren waar faunaschade optreedt.