Kamer: Stop wildgroei in verslavingszorg
DEN HAAG. Minister Schippers (VWS) moet van de Tweede Kamer een eind maken aan de wildgroei van nieuwe klinieken in de ggz-verslavingszorg.
Het starten van een kliniek die collectief vergoede zorg mag leveren, is nu een fluitje van een cent, bleek dit weekend. Verslaggevers van de Volkskrant begonnen een nepkliniek en kregen in een mum van tijd groen licht om therapieën te declareren bij zorgverzekeraars.
Deze mogen de uitbetaling niet zomaar weigeren, zo ondervond bijvoorbeeld CZ vorige maand. Via ggz-instelling Momentum ontving deze zorgverzekeraar gepeperde declaraties van een nieuwe kliniek die „intensieve behandeltrajecten” aanbood in Zuid-Afrika. De verzekeraar wilde de vergoeding beperken, omdat hij de kliniek niet kende. Volgens de rechter was dat in strijd met de wet.
Koepelorganisatie GGZ Nederland wil dat de Kamer de bestaande kwaliteitseisen bindend oplegt aan de nieuwkomers. „Zij mogen jaarlijks onbegrensde bedragen declareren. Gevestigde aanbieders die prima kwaliteit leveren, zijn straks de klos”, zegt een woordvoerder. Ook bestuurder C. van Dam van de evangelische instelling voor verslavingszorg De Hoop is daar beducht voor. „Hoe meer toetreders, hoe kleiner de koek.”
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij noemt de regels rond nieuwe klinieken erg toetredersvriendelijk. „Veel instellingen voor ouderenzorg die zich al jaren bewezen hebben, zullen daar jaloers op zijn.” Zorginstellingen die geen contract hebben met verzekeraars uitsluiten van vergoeding vindt de SGP een te rigide maatregel. „Dan kiezen we liever voor een maximumtarief dat van toepassing is op alle instellingen die aan de kwaliteitseisen voldoen.”
De kosten van de ggz-verslavingszorg zijn de afgelopen vijf jaar met 40 procent gestegen naar 380 miljoen euro in 2011. Wanneer Schippers en de Kamer debatteren over de kwestie is nog niet bekend.