’Effectenrapportage Opta juridisch onhaalbaar’
De Opta moet een motivering geven als er wordt ingegrepen in de telecommarkt. De toezichthouder hoeft echter geen volledige effectenrapportage te maken, omdat dat juridisch onhaalbaar is. Dat gaat Brinkhorst, de minister van Economische Zaken, waarschijnlijk woensdag besluiten tijdens de voortzetting van het debat over de telecommunicatiewet in de Tweede Kamer.
Het debat dinsdagavond over deze wet ging vooral over de macht die de Opta (Onafhandelijke Post– en Telecommunicatie Autoriteit) moet krijgen. De VVD diende al eerder een amendement in dat een uitgebreide motivering van de autoriteit verwacht voordat deze ingrijpt. „Dat kan misschien wat vertraging met zich meebrengen, maar dat moeten we dan maar voor lief nemen", zei Kamerlid Blok.
Ook de PvdA heeft een amendement ingediend, maar deze verlangt slechts een motivering van de Opta. „De Opta kan onmogelijk weten wat de exacte effecten zijn bij een beslissing", aldus Kamerlid Van Dam. GroenLinks–collega Vendrik viel Van Dam bij door te stellen dat het voorstel van de VVD juridisch onhaalbaar is. Bedrijven zouden namelijk direct een proces kunnen aanspannen tegen de Opta als het resultaat van ingrijpen anders uitpakt dan de telecomwaakhond eerder had beraamd. Blok zei later dat hij het amendement eventueel verder zal uitwerken. „Maar ik wil eerst het standpunt van de minister afwachten."
Een ander belangrijk punt tijdens het debat was een mogelijk verbod op spam. PvdA–er Van Dam had een amendement ingediend om spam te verbieden. GroenLinks, SP en waarschijnlijk ook de SGP steunen dat voorstel. CDA en VVD verwachten dat een verbod niet haalbaar is. „Veel spam komt uit landen met veel zon en weinig regels", zei VVD–er Blok.
De politieke partijen spraken dinsdagavond ook nog over KPN. Het telecombedrijf vervult een soort van dubbelrol in de telecommarkt omdat het de aanbieder is van het vaste net voor telefonie, andere partijen maken gebruik hiervan. Daarnaast is het de grootste partij in Nederland voor mobiele telefonie en internet via adsl. Het telecombedrijf overhandigde dinsdagmiddag een petitie aan de Tweede Kamer. De werknemers van KPN vrezen namelijk voor hun baan als de Opta meer macht krijgt. De Opta zou KPN gaan dwingen om onder de kostprijs belminuten te leveren aan concurrerende bedrijven, zo was de angst.
Zowel GroenLinks als de SP hebben de minister gevraagd naar de mogelijkheden om als staat het vaste net terug te kopen van KPN. Door de andere partijen werd dat eerder al afgedaan als illusiepolitiek.
Het debat gaat woensdagochtend om 10.15 verder. De minister gaat dan antwoord geven op de vragen van de kamerleden.