„Reflecteer kritisch op gebruik van smartphone”
MOERKAPELLE – De huidige en nieuwe generatie kan niet functioneren zonder smartphone en sociale media. W. Büdgen van Mediawijzer benadrukt daarom de noodzaak van gewetensvorming. „Jongeren moeten leren kritisch te reflecteren op hun mediagebruik. Ouders ook.”
Stichting Mediawijzer presenteert vrijdag tijdens een conferentie over sociale media in Apeldoorn onder meer brochures over Twitter en over gewetensvorming. Bestuurslid Büdgen geeft een toelichting.
Waarom een brochure?
„De noodzaak van gewetensvorming is met de komst van smartphones veel dringender geworden. Smartphones zijn overal te gebruiken, vaak zonder gefilterd internet. We zien daarover een opvoedingsverlegenheid bij ouders.”
Gaat het mis?
„Dat vind ik te sterk gezegd. Wij merken dat ouders met vragen zitten. Het onderwerp leeft. Dat is een goed teken, daar spreekt verantwoordelijkheidsgevoel uit. Tegelijk heb ik ook zorg als ik zie dat ouders nauwelijks weten wat hun kinderen doen met smartphone en sociale media.”
Zitten ouders niet vooral met de handen in het haar? Gebruik van smartphone en sociale media geschiedt toch juist zonder hen?
„Ouders ervaren inderdaad een gevoel van onmacht. Daarbij kan een gevoel ontstaan van: „Laat maar.” Dat betekent dat er dan geen gewetensvorming plaatsvindt. Dat is puur verlies. Daarom is het nuttig als ouders zich bezinnen. Een lezing is goed, maar als ze samen nadenken, blijkt dat nog zinvoller.”
Wat is de impact van sociale media op de gereformeerde gezindte?
„Ik hoor van ouders dat sociale media en smartphones enorm veel tijd in beslag nemen, aan tafel, in het gezin, zondags. Dat is zorgelijk. Dat heeft een negatieve invloed op het gezinsleven, de stille tijd, de behandeling van de vraagstukken van het leven op verenigingen.”
Ziet u alleen bedreigingen?
„De media bieden zeker ook kansen. Via Skype is eenvoudig contact te onderhouden met mensen op afstand. Met sociale media is het soms makkelijker pastorale contacten te leggen. Een catechiseermeester aanspreken is lastiger dan hem een bericht sturen. En dat levert bepaald geen oppervlakkige contacten op.”
Wat is een goede aanpak bij gewetensvorming?
„De beste methode bestaat niet. Er zijn wel vuistregels. Als ouders beginnen op het moment dat sociale media zich aandienen, zijn ze te laat. Het natuurlijke, continue gesprek van jongs af aan is belangrijk, zodat het gesprek hierover op latere leeftijd niet vreemd is. Jongeren zetten echter hun stekels op als ze merken dat ouders deze onderwerpen negatief benaderen. Ga eens naast hen zitten, vanuit oprechte belangstelling: Ik snap hier niets van, kun je me het uitleggen?
Algemene opvoedingsvragen zijn gelukkig ook toepasbaar bij de mediaopvoeding. Wat vraagt de Heere van ons? Hoe wil de Heere dat wij ons leven inrichten? Het geheim is kinderen te leren de juiste keuze te maken.”
U pleit voor kritisch gebruik?
„De vraag is: Heb ik die media echt nodig? De nieuwe generatie kan niet functioneren zonder smartphone en sociale media. Misschien hebben we te lang gezegd: „Het mag niet”, in plaats van: „Hoe gaan we ermee om?” Door nieuwe media categorisch af te wijzen, laten wij de huidige en de nieuwe generatie in de kou staan. Mediawijzer wil graag een handreiking bieden.”