Koffiebrander Douwe Egberts keert beurs alweer de rug toe
AMSTERDAM – DE Master Blenders 1753, zoals Douwe Egberts tegenwoordig heet, komt opnieuw in buitenlandse handen. De overname door een Duitse investeringsmaatschappij betekent een aderlating voor de Amsterdamse beurs.
Eind maart kondigde het koffie- en theebedrijf aan dat het onderhandelingen voerde met Joh. A. Benckiser (JAB), de financiële holding van de steenrijke Duitse familie Reimann. Vrijdag bracht die partij, met instemming en aanbeveling van de raad van bestuur van DE, een formeel bod uit op het uitstaande kapitaal.
Mogelijke plannen in die richting hingen al veel langer in de lucht. Master Blenders kreeg vorig jaar juni notering aan de beurs. JAB bouwde meteen een belang van 12 procent op in de nieuwkomer. Officieel heette het destijds dat het alleen ging om een belegging voor de lange termijn. Enkele maanden later volgde een uitbreiding van de portefeuille tot 15 procent.
Er kon met recht worden getwijfeld aan de ware bedoelingen toen bleek dat het Duitse fonds, geleid door de Nederlander Bart Brecht, duidelijk erop uit was een rol te gaan spelen in de door analisten verwachte consolidatie, met overnames en fusies, binnen de koffiebranche. Het zette in dat proces in 2012 twee stappen in de Verenigde Staten. Eerst kocht het daar de leverancier Peet’s en kort erna de winkels van Caribou.
Op de internationale markt neemt het Zwitserse Nestlé de koppositie in. Het beschikt over een aandeel in de wereldwijde omzet van boven de 10 procent. Nummer twee in de rangorde is de producent van voedingsmiddelen en dranken Mondelez, met hoofdkantoor in de VS en fabrikant van onder andere Côte d’Or, Milka en Liga. Tot voor kort heette deze multinational Kraft Foods. Op het gebied van koffie hanteert die de merken Jacobs Kaffee en Hag. Douwe Egberts staat op de derde plek.
DE, in 1753 ontstaan in het Friese Joure, verliest binnenkort zijn vorig jaar herkregen zelfstandigheid en verdwijnt daarmee spoedig na de introductie alweer van het koersenbord. De beursgang had plaats na de afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee, waartoe Douwe Egberts vanaf 1978 behoorde. In die periode stond het evenmin op eigen benen. Het opereerde toen als dochter van genoemd concern.
Premier Rutte was op 21 juni 2012 op het Damrak om de feestelijke start van de handel in het aandeel bij te wonen. Hij benadrukte dat een van oorsprong oer-Hollands bedrijf thuiskwam. Helaas slechts tijdelijk, blijkt nu.
Dat betekent een tegenvaller voor het imago van de beurs. De gang van zaken rond het betrokken AEX-fonds roept het beeld op dat Euronext Amsterdam fungeert als enkel doorgangshuis in plaats van een plek waar ondernemingen bouwen aan een duurzame eigen toekomst. Het toeval wil dat eind maart bekend werd dat Ziggo, dat eveneens vorig jaar zijn opwachting maakte, wellicht ook spoedig vertrekt. Voor het kabelbedrijf is belangstelling van de Amerikaanse branchegenoot Liberty Global.
DE behoudt, voorlopig in ieder geval, wel een Nederlandse uitstraling. Het hoofdkantoor blijft namelijk gevestigd in Amsterdam en aan de productiefaciliteiten in ons land wordt niet getornd. JAB zal het uitgebrachte bod gestand doen als minimaal 95 procent van de stukken is aangemeld.