Allochtone dialysepatiënten leven langer
AMSTERDAM (ANP) – Niet-westerse dialysepatiënten leven tot vier keer langer dan westerse dialysepatiënten. Dat is de uitkomst van een promotieonderzoek onder ruim 46.000 patiënten in Nederland, Engeland en Denemarken. Mogelijk spelen religie, leefstijl of huidtype een rol bij de hogere overlevingskansen, maar de precieze oorzaken zijn nog niet bekend.
Het is het eerste grote Europese onderzoek naar de overlevingsverschillen tussen westerse en niet-westerse nierpatiënten die gedialyseerd worden. In de Verenigde Staten was al uit onderzoek gebleken dat dialysepatiënten met een donkere huid langer leven dan blanke patiënten. Ook daarvan is nog geen oorzaak gevonden.
„Onderzoek daarnaar moet in de toekomst meer gericht zijn op etniciteit”, zegt promovendus Tessa van den Beukel. Zij promoveert woensdag aan de Vrije Universiteit op het onderzoek. „Wellicht moeten bepaalde bevolkingsgroepen anders worden behandeld”, zegt Van den Beukel.
Niet-westerse patiënten starten vaak eerder met nierdialyse, maar dat verklaart slechts voor een deel waarom zijn langer leven. Medische factoren als ziektegeschiedenis, mate van ziek zijn en het wel of niet ondergaan van een niertransplantatie, lijken de verschillen niet te verklaren.
Uit het onderzoek in Denemarken bleek overigens dat Deense dialysepatiënten eerder overlijden dan patiënten die uit andere westerse landen naar Denemarken zijn geëmigereerd. Ook werd duidelijk dat hoe langer de allochtone nierpatiënten in het land wonen, hoe meer hun overlevingskansen gaan lijken op die van de Deense nierpatiënten. Hoe korter ze leven dus.
Per jaar overlijdt 20 procent van de dialysepatiënten. „Het is dus van groot belang om uit te vinden waarom niet-westerse patiënten langer leven”, zegt Van den Beukel.
Naar aanleiding van haar promotieonderzoek loopt er nu een onderzoek in vijf dialysecentra in de Randstad naar de verschillende etnische achtergronden van nierpatiënten.