APEC is vooral een losse vergaderclub
De Asia-Pacific Economic Cooperation, kortweg APEC, is een los verband van 21 landen rond de Stille Oceaan. Het economische samenwerkingsverband streeft formeel de bevordering en vrijmaking van de onderlinge handel na, maar zonder dat daaraan bindende afspraken of verdragen ten grondslag liggen.
„Besluiten van APEC worden door consensus bereikt en verplichtingen worden op vrijwillige basis aangegaan”, zo stelt APEC zelf op haar website.
De APEC werd in 1989 opgericht, aanvankelijk als een informeel praatcircuit op ministersniveau.
Sinds 1993 zijn er jaarlijkse APEC-bijeenkomsten waaraan ook staatshoofden- en regeringsleiders meedoen. Op deze vergaderingen worden veelal ook actuele problemen uit de regio besproken. Zo staat de maandag in Bangkok geopende APEC-top 2003 voor een deel in het teken van het Noord-Koreaanse wapenprogramma en Bush’ strijd tegen het internationaal terrorisme.
Lid van de APEC zijn onder meer de VS, Canada, Australië, China, Japan, Rusland, Indonesië en Zuid-Korea. De organisatie vertegenwoordigt 2,5 miljard mensen, die weer goed zijn voor bijna de helft van de wereldhandel.
Grote successen heeft de APEC nog niet geboekt als het gaat om de liberalisering van de onderlinge handel. De voortgang op dit vlak is onder meer gefrustreerd door politieke onwil, maar ook door de economische crises in Azië (1997-1998) en door onder meer de SARS-epidemie eerder dit jaar, die veel Aziatische landen hard trof.