Grote zorgen over Spanje en Slovenië
BRUSSEL (ANP) – De economie in Spanje en in Slovenië is stevig uit balans. Deze landen zullen snel maatregelen moeten treffen om uit de problemen te komen. Dat concludeert de Europese Commissie in een woensdag gepubliceerde analyse van de economie in 13 EU-landen.
De economieën van de andere 11 landen (België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Italië, Hongarije, Malta, Nederland, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) zijn ook uit balans, maar de situatie is daar veel minder zorgwekkend.
In Spanje gaat het om de hoge binnenlandse en buitenlandse schulden die een serieuze bedreiging zijn voor groei en financiële stabiliteit. De maatregelen die Spanje en de EU tot nu toe hebben genomen, hebben resultaten geboekt en het directe risico verkleind. Maar de steeds oplopende werkloosheid, de verder inkrimpende economische activiteit en de noodzaak om steun te krijgen onder de bevolking om de bankensector overeind te helpen, leggen de kwetsbaarheid van de Spaanse economie bloot, aldus Brussel.
De Spaanse hervormingsagenda is incompleet en het doorvoeren van goedgekeurde hervormingen blijft achter, aldus Brussel. Europees commissaris Olli Rehn (economische zaken) zei dat aanvullende maatregelen nodig zijn. Hij wilde niet aangeven of Spanje meer tijd gaat krijgen om zijn begrotingstekort terug te dringen.
In Slovenië is het de financiële sector die Brussel zorgen baart. In het euroland kampen veel banken met slechte leningen. Bovendien helpt de economische structuur van het land niet. In Slovenië is veel in handen van de staat. Volgens Rehn gaat het in een rap tempo de verkeerde kant op in Slovenië, dus is direct ingrijpen noodzakelijk.
Hoewel in de andere 11 landen de zogenoemende macro-economische onevenwichtigheden niet excessief zijn, worden de landen wel aangespoord werk te maken van hervormingen. Zo moet Frankrijk zijn aandacht onder meer richten op het verbeteren van de overheidsschulden. „De gezondheid van Frankrijk, een kernland van de eurozone, heeft een direct effect op de gezondheid van de hele zone”, aldus Rehn.
Ook Italië wordt aangemoedigd de eerder gemaakte hervormingsafspraken door te voeren. Rehn uitte zijn vertrouwen dat er alles wordt gedaan om een nieuwe regering te vormen.