Binnenland

Volwassenen ongezonder dan vorige generaties

DOETINCHEM (ANP) – Ondanks hun hogere levensverwachting zijn volwassenen van nu minder gezond dan hun voorgaande generaties. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van de Doetinchem Cohort Studie die woensdag in vaktijdschrift European Journal of Preventive Cardiology verschijnen.

10 April 2013 11:58Gewijzigd op 15 November 2020 02:58

Alle onderzochte volwassenen, ongeacht hun leeftijd, hadden vaker last van overgewicht, obesitas en een hoge bloeddruk dan hun voorgangers die 10 jaar eerder geboren waren. Dat zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Bij relatief jonge volwassenen was het verschil het grootst. Zo had bij de start van het onderzoek in 1987 zo’n 40 procent van de mannelijke dertigers overgewicht.Toen 11 jaar later een volgende generatie mannelijke dertigers onderzocht werd, leed 52 procent daaraan. Bij jonge vrouwen verdubbelde de kans op obesitas.

„De jongere generaties doen het slechter dan hun voorgangers”, concluderen de researchers. „De aanwezigheid van risicofactoren en de levenslange blootstelling daaraan is toegenomen en zal waarschijnlijk ook blijven groeien.” Het onderzoek kan de toename niet wetenschappelijk verklaren, maar gebrek aan beweging lijkt een logische oorzaak.

Voor het onderzoek werd de gezondheid van zo’n 6000 volwassen Nederlanders uit Doetinchem bijgehouden, die bij de start tussen de 20 en 60 jaar oud waren. De deelnemers werden opgedeeld in de ‘generaties’ van 20-29 jaar, 30-39 jaar, 40-49 jaar en 50-60 jaar. Zodra deelnemers in de loop der jaren ‘doorstroomden’ naar een oudere categorie, konden hun ‘oude’ gegevens vergeleken worden met iemand die pas net in een categorie zat.

Elke generatie had meer bloeddrukproblemen dan zijn voorganger, met uitzondering van de twee groepen mannen tussen de 20-29 en 30-39 jaar. Drie van de vier mannelijke generaties had meer kans op suikerziekte, maar vrouwen hadden juist geen verhoogd risico. Voor de oudste volwassenen was er ook nog goed nieuws: hun HDL-cholesterolwaarden, de ‘goede en beschermende’ cholesterol, waren beter dan hun voorgangers.

Onderzoeker Gerben Hulsegge van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benoemt de impact van obesitas op jongere leeftijd: bij de groep ‘jongeren’ van gemiddeld 40 jaar komt obesitas tegenwoordig net zo vaak voor als bij de groep ‘ouderen’ van gemiddeld 55 jaar. „Dat betekent dat deze jongere generatie ‘15 jaar voorloopt’ op de oudere generatie, en dus ook langer met obesitas te maken zal hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer