Aardwarmtebron tuinders IJsselmuiden onzeker
IJSSELMUIDEN – De komst van een tweede aardwarmtebron in glastuinbouwgebied de Koekoekspolder in IJsselmuiden is door financiële problemen onzeker geworden. De gemeente Kampen kan niet bijspringen om het duurzame project vlot te trekken, zo meldde een woordvoerder.
Bij het gebruik van aardwarmte wordt op circa 2 kilometer diepte water opgepompt om via een buizenstelsel de kassen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt uiteindelijk weer teruggepompt. Dit innovatieve project draait sinds maart vorig jaar op volle toeren bij twee tuindersbedrijven. Er wordt 11 hectare aan kassen mee opgewarmd. De bron zou naar schatting dertig jaar actief zijn.
Twee andere tuinders maakten in augustus vorig jaar kenbaar een tweede aardwarmtebron te willen openen. Ze hebben haast: in februari had de bron al in werking moeten zijn om te voldoen aan de voorwaarden voor een rijkssubsidie van 2 miljoen euro. Ze hebben uitstel gekregen, bevestigde een woordvoerder van de provincie Overijssel. Volgens een zegsman van de gemeente Kampen hebben de twee betrokken ondernemers problemen om de financiën rond te krijgen. Er zijn gesprekken geweest met een financiële instelling, de provincie en de tuinders om deze problemen te verhelpen. „Het ontbreekt de gemeente aan financiële middelen om deel te nemen aan de financiering van een tweede aardwarmtebron.”
Geothermie wordt al gebruikt in kassen in het Westland. In IJsselmuiden zouden zes tot acht bronnen een groot deel van het tuinbouwgebied kunnen verwarmen. Het totale project kost 63 miljoen euro. Hoewel het doorgaan van de tweede bron onzeker is, blijkt ook een derde bron al in voorbereiding, zegt de provincie. Overijssel wil daar verder niets over mededelen.
De tweede bron moet bij Tuinderij Limburg komen. Tuinder Wout Limburg bevestigt dat er problemen zijn, maar wil daar verder niet op ingaan. Hij zegt eind deze maand kenbaar te kunnen maken of de tweede aardwarmtebron er komt of niet.
Volgens de provincie zijn nog niet alle vergunningen aangevraagd. Deze worden pas afgegeven als „de aanvraag volledig en financieel op orde is”, meldde een zegsman.
Ook de al in werking zijnde bron bij kwekerij Voorhof en de Gebroeders Vahl kende in de opstartfase veel problemen. Zo kwam er met het water ook gas omhoog, een probleem dat eerder ook in het Westland speelde.
De hoge en soms fors schommelende gasprijs maakt geothermie echter toch interessant voor veel tuinders. Energie is een van de grootste kostenposten in de glastuinbouw.