Kamp houdt vast aan zijn defensieplan
Minister Kamp van Defensie heeft maandag in het debat met de Tweede Kamer over de bezuinigingen bij Defensie geen duimbreed toegegeven aan de wensen van kamerleden. Hij weigerde zijn plannen aan te passen.
Als Nederland nog wil meetellen in de wereld, moet de Kamer niet gaan morrelen aan de keuzes die hij heeft gemaakt, was de boodschap van Kamp.
Hij moet de komende jaren bij de krijgsmacht voor meer dan 700 miljoen euro bezuinigen en ombuigen. Om dat te bereiken heeft de bewindsman gekozen voor ingrijpende maatregelen. Het gaat daarbij onder andere om afschaffing van de Orion-marinepatrouillevliegtuigen en sluiting van een aantal militaire bases, zoals het marinevliegkamp Valkenburg, de luchtmachtbases Twenthe en Soesterberg en de legerbasis Seedorf in Duitsland.
Een kamermeerderheid wil dat het vliegkamp Valkenburg in elk geval nog tot 1 januari 2005 openblijft, een jaar langer dan gepland. Bovendien wil de Kamer dat Kamp nagaat of hij met Duitse steun de Orions in de lucht kan houden.
De minister wees beide voorstellen van de hand. Sluiting van Valkenburg en opheffing van de Orions levert hem een besparing op van 57 miljoen euro in 2004, oplopend tot ruim 700 miljoen in tien jaar. „Ik heb dat geld gewoon nodig”, aldus Kamp tegen de Kamer.
Daarnaast hebben de Orions zichzelf overleefd, betoogde de minister. Ook wil hij het personeel van Valkenburg en de Orion-bemanningen niet langer in onzekerheid houden. Als de Kamer de vliegtuigen toch wil behouden en Valkenburg open wil houden, moet zij zelf maar aangeven waar het geld vandaan moet komen, aldus Kamp.
Hetzelfde argument kreeg VVD-woordvoerder Van Baalen te horen, die wilde weten of Seedorf niet toch met Duitse steun kan worden opengehouden. Seedorf past niet meer in de strategie van Kamp en gaat dus dicht, evenals de vliegbasis Twenthe. Er komt eveneens definitief geen derde mariniersbataljon.
Ook de eis van een ruime kamermeerderheid om af te zien van de aanschaf van langeafstands-Tomahawk-kruisvluchtwapens voor de vier nieuwe LCF-fregatten legde Kamp naast zich neer. CDA, PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen niet dat Nederland een dergelijke nieuwe taakspecialisatie op zich neemt. De minister vindt echter dat Nederland ook hier een bijdrage moet leveren aan de tekorten bij de NAVO en de EU.
Minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap toonden zich maandag evenmin bereid extra geld uit te trekken om gedwongen ontslagen te voorkomen. Het voorstel van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP om de investeringen in materieel langzamer op te voeren om zo extra geld vrij te kunnen maken voor personeelsbeleid, wezen ze van de hand. De Nederlandse militairen hebben volgens de bewindslieden in de eerste plaats recht op uitstekend, zij het duur materieel.
Zelfs de kamerbrede wens om de bezuinigingen op de veteranen in te slikken, vond geen genade in de ogen van de defensiebewindslieden. Volgens staatssecretaris Van der Knaap heeft hij geen keus en moeten de subsidies voor het veteraneninstituut en de militaire tehuizen verdwijnen.