Economie

CNV stemt in met lagere zondagstoeslag

UTRECHT – CNV Vakmensen heeft ingestemd met een nieuwe cao voor de visdetailhandel waarin de toeslag voor zondagswerk wordt gehalveerd.

Redactie economie
9 April 2013 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 02:56
CNV. Foto ANP
CNV. Foto ANP

Naast een loonsverhoging van 1 procent in 2013 en 2014 is de vakorganisatie overeengekomen dat in de cao de toeslag voor zondagswerk (tot nog toe 100 procent) wordt verlaagd naar 50 procent. „Wij vinden dat heel jammer, want we zijn nog steeds CNV”, stelt CNV-bestuurder Nico Bogaard. „De leden gaven echter aan dit te willen omdat zondagsopening bij een te hoge toeslag verliesgevend is. We horen steeds meer dat zondagsopening ook niet meer is tegen te houden. Winkeliers worden door winkelcentra gedwongen om zondags hun deuren te openen.”

CNV-bestuurder Fedde Monsma, die namens CNV Dienstenbond betrokken is bij de totstandkoming van veel cao’s in de detailhandel, laakt de stap van zijn CNV-collega’s. „Zijn ze daar niet goed wijs? Bij recente gesprekken over een nieuwe cao voor de supermarktsector hebben werkgevers de zondagstoeslag ook weer ter discussie gesteld. Ik heb ze te verstaan gegeven dat wij in dat geval de onderhandelingstafel verlaten.” Ook RMU-directeur Peter Schalk betreurt de stap van CNV. „Hiermee haalt CNV de bescherming van de zondag naar beneden.”

De toeslag voor het werken op zondag is geen wettelijke regeling, maar is vastgelegd in cao-afspraken. Afschaffing kan daarmee alleen wanneer ook de vakbonden hiermee instemmen.

Eind vorig jaar stelde CNV Dienstenbond afschaffing van de zondagstoeslag als „onbespreekbaar” te beschouwen, nadat het Vakcentrum Detailhandel had aangegeven de toeslag voor zondagswerk te willen schrappen.

Volgens het Vakcentrum is de toeslag overbodig geworden omdat de zondag steeds meer een reguliere werkdag is geworden, zeker nu waarschijnlijk per 1 juli van dit jaar de regels voor koopzondagen zullen worden verruimd. De initiatiefwet hiertoe (van D66 en GroenLinks) is inmiddels al door de Tweede Kamer geaccordeerd en zal op 14 mei door de Eerste Kamer worden behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer