Rouwen in Auschwitz om 6 miljoen Joden (fotoserie)
In een barak in het voormalige Kamp Auschwitz is een groep Joden uit Israël neergestreken. Veel aandacht voor wat er aan de wand hangt hebben ze niet. Na wat rondgekeken te hebben beginnen ze spontaan een soort herdenkingsdienst.
Er worden namen voorgelezen, kaarsen aangestoken en er wordt gerouwd. Joodse muziek klinkt door de ruimte. Het lied voor de martelaren wordt gezongen. Een van de aanwezigen reciteert een gebed, het ”El male Rachamim”. Het is een begrafenisgebed. Er is een aparte versie voor een overleden man of vrouw, maar er bestaat er ook een voor de slachtoffers van de Holocaust.
De woorden echoën door de holle ruimte van de barak. „God zo vol van genade die woont in de hoge, geef de 6 miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust die zijn uitgeroeid, vermoord en verbrand voor de heilige Naam een schuilplaats onder uw vleugels.”
Vandaag is het Yom Hashoah, Israëls gedenkdag voor de slachtoffers van de Holocaust. Overal in het land worden herdenkingen gehouden. Sommige georganiseerd en andere, zoals hier in Auschwitz, spontaan.
Tijdens de ceremonie in de barak zijn de meeste bezoekers al verdwenen. De Joden zijn alleen achtergebleven. Na de plechtigheid worden de kaarsen gedoofd en wordt de vlag met de davidsster als een gebedsmantel om de schouders gehangen. Het is tijd om te vertrekken, het museumkamp gaat dicht. Gezamenlijk lopen ze onder de spreuk ”Arbeit macht frei” door, op weg naar de volgende stop in hun programma: Treblinka.
Israël herdenkt de Holocaust. Op duizenden plaatsen in West-Europa kreeg die gestalte in doorgangs- en vernietigingskampen. Overgeblevenen bevochten een eigen thuis in Israël. RD-fotograaf Henk Visscher volgt een groep jongeren in Polen en Israël op hun herdenkingstocht. Vandaag deel 1.