Oproepen tot kalmte Koreaans schiereiland
PEKING (ANP) – Diverse landen hebben zondag wederom opgeroepen tot kalmte om een dreigend conflict tussen Noord- en Zuid-Korea af te wenden. De Britse regering riep op om ondanks de oorlogsretoriek van Pyongyang rustig te blijven om te voorkomen dat het communistische land een ‘inschattingsfout’ maakt.
Zelfs China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, waarschuwde de zaak niet op de spits te drijven. De Chinese president Xi Jinping zei dat Peking geen enkel land kan toestaan „de regio en zelfs de hele wereld in chaos te storten voor zelfzuchtig eigenbelang”. In Peking is steeds meer irritatie ontstaan over de oorlogszuchtige taal van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Volgens Xi wordt de stabiliteit van Azië zwaar op de proef gesteld. De internationale gemeenschap moet volgens Xi hard aan veiligheid werken om ervoor te zorgen dat „de wereld het toneel wordt van gezamenlijke ontwikkeling en niet van vechtende gladiatoren”.
Noord-Korea heeft de Verenigde Staten en Zuid-Korea meermalen met aanvallen bedreigd. Zwitserland bood zondag aan te bemiddelen over de kwestie en heeft de regering in Pyongyang hiervoor al benaderd. Kim Jong-un zou als tiener in Zwitserland hebben gewoond.
De retoriek van Kim Jong-un leidt ook tot bezorgdheid in Japan. Het Japanse leger bereidt zich volgens de lokale media voor op mogelijke raketaanvallen.
In een poging de kou uit de lucht te halen, liet Washington weten een raketproef uit te stellen. Een langeafstandsraket zou volgende week worden gelanceerd vanuit Californië, maar de test is nu verschoven „om misverstanden te voorkomen”, zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens hem stond de test allang gepland en heeft het niets te maken met Noord-Korea.
De buitenlandse ambassades in Pyongyang hebben luchtig gereageerd op de waarschuwing van Noord-Korea dat het niet kan instaan voor hun veiligheid. Noord-Korea vroeg vrijdag de ambassades hun personeel te evacueren wegens de oplopende spanningen. Nog geen enkel land heeft laten weten hierop in te willen gaan.
Ook in Zuid-Korea reageert de bevolking over het algemeen laconiek. „De Koreanen hier zijn niet zenuwachtig, want die zijn na 60 jaar wel wat gewend”, zei de Nederlandse student Arjan Luymes die in Zuid-Korea studeert.