Economie

ING en ABN Amro genoemd in „offshore-leaks”

AMSTERDAM – ING en ABN Amro blijken voor te komen op een gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen, ook wel ‘offshore-leaks’ genoemd. Daarover schrijft Trouw, dat inzage heeft gehad in de gelekte documenten.

6 April 2013 08:03Gewijzigd op 15 November 2020 02:53
beeld André Dorst.
beeld André Dorst.

De twee Nederlandse banken hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Met dergelijke constructies worden hogere belastingen in het land van herkomst ontlopen.

Uit het onderzoek van Trouw blijkt onder meer dat ING een aantal bedrijven heeft laten opzetten voor de Indonesische miljardair Eddy William Katuari en diens kinderen en zakenpartners.

Trouw had inzage in gelekte documenten en e-mails van de trustkantoren Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. De kantoren zijn gespecialiseerd in het opzetten en beheren van bedrijven in belastingparadijzen. Ze doen dat voor internationale bedrijven en vermogende particulieren, die zoveel mogelijk op de achtergrond blijven.

ING en ABN Amro zeggen tegen Trouw dat ze nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking. Ook „voldoen de vennootschappen altijd aan lokale en internationale wetgeving”, benadrukt ABN Amro.

Weekers

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil inzage in de gelekte lijst, zo liet hij zaterdag weten in een reactie. De Belastingdienst is druk bezig geweest de lijst op te sporen. De bewindsman bekijkt of hij de documenten die Trouw in bezit heeft via de rechter kan vorderen en doet navraag bij kranten en Belastingdiensten in andere landen.

Trouw heeft laten weten dat de staatssecretaris van Financiën geen inzage krijgt in de lijst.

Weekers ging ervan uit dat de internationale organisatie van onderzoeksjournalisten de documenten online zou zetten, maar dat is niet gebeurd. Ook bij zijn buitenlandse collega’s is de lijst niet bekend.

Als er Nederlanders op de lijst staan, zal Weekers die aanschrijven, kondigde hij al eerder aan. Mocht er belasting zijn ontdoken, dan zal Weekers die terugvorderen.

Frankrijk

In het buitenland zijn al namen van particulieren uit de database bekendgemaakt. Dat heeft in enkele landen voor opschudding gezorgd. Zo zou penningmeester Jean-Jacques Augier van de verkiezingscampagne van de Franse president François Hollande geld hebben weggesluisd naar de Kaaimaneilanden.

Andere bekende namen zijn onder meer president van Azerbeidzjan Ilham Alijev en de Spaanse kunstverzamelaarster barones Carmen Thyssen-Bornemisza, een voormalige schoonheidskoningin en weduwe van een Thyssen-staalmiljardair.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer