Economie

Shell sluit deal over gasproject in Qatar

Shell heeft vanmorgen overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van een groot gasproject in het golfstaatje Qatar.

ANP
20 October 2003 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

Het gaat om de ontginning van een buitengaatse gasreserve en de bouw van ’s werelds grootste fabriek voor het vloeibaar maken van gas. De oliemaatschappij investeert in de fabriek en het slaan van boorputten ongeveer 5 miljard dollar.

Vorige week meldde een functionaris in de olie-industrie van het golfstaatje dat de ondertekening van het contract gisteren of vandaag zou plaatsvinden. De onderhandelingen begonnen in februari 2002. Shell vangt begin 2004 met de werkzaamheden aan. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar.

De fabriek maakt gebruik van de ”gas to liquids-techniek” (GTL). Hierbij worden uit aardgas vloeibare brandstoffen gemaakt, zoals diesel en kerosine. Volgens Shell is dit een heel schone brandstof, omdat er geen zwavel in is verwerkt.

Het olieconcern wil in Qatar in 2008 of 2009 per dag 70.000 vaten aan GTL-producten produceren. Twee jaar later moet de uiteindelijke productie zijn verhoogd tot 140.000 vaten per dag. Daarnaast produceert Shell dagelijks ruim 60.000 vaten aan gas-condensaten (heel lichte olie, die samen met het gas omhoog gehaald wordt).

Qatar heeft na Rusland en Iran de grootste gasreserves ter wereld. Het land is druk bezig die reserves te exploiteren. Qatar tekende afgelopen donderdag met ExxonMobil een contract ter waarde van 12 miljard dollar. Het Amerikaanse olieconcern mag de komende 25 jaar de Amerikaanse markt van vloeibaar gas uit Qatar voorzien.

Naar verwachting is Qatar in 2010 de grootste producent van vloeibaar gas met een jaarproductie van 30 miljoen ton. Ten noorden van het land ligt ’s wereld grootste gasveld, dat tussen de 10 en 15 procent van de bewezen wereldreserves herbergt. Shell heeft daarvan een blok toegewezen gekregen.

Voor het Brits-Nederlandse concern betekent dit de tweede GTL-fabriek. Het concern heeft al een vestiging in Maleisië. Dat project is met een dagproductie van 12.500 vaten veel geringer in omvang. Producten van die vestiging gaan naar Thailand, maar ook naar Griekenland. De producten uit Qatar zijn deels bedoeld voor de regio.

In de Amerikaanse staat Californië, Londen en Berlijn lopen momenteel proeven met de verkoop van de GTL-brandstof. In Nederland verkoopt Shell nog geen producten die volgens de GTL-methode zijn gefabriceerd. Shell wil uitbreiden met schone brandstoffen. Volgens een woordvoerder kijkt het concern of GTL-fabrieken haalbaar zijn in Trinidad en Marokko. Over de grootte van die projecten wilde hij niets zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer