Buitenland

Spaans koningshuis van kwaad tot erger

DEN HAAG (ANP) – De problemen blijven zich opstapelen voor de Spaanse koning Juan Carlos. Steeds wanneer wordt gedacht dat het ergste voorbij is, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de reeks schandalen, onthullingen en ongelukken die de koninklijke familie nu al 2 jaar schaden. Aftreden is echter geen optie, zo meende de koning eerder dit jaar.

4 April 2013 16:17Gewijzigd op 15 November 2020 02:51

Woensdag maakte een onderzoeksrechter op Mallorca bekend dat hij prinses Cristina wil horen over mogelijke betrokkenheid bij of kennis van de fraude waarvan haar echtgenoot Iñaki Urdangarín wordt verdacht. Het hof gaf geen commentaar op de dagvaarding van de jongste dochter van de koning. „Iedereen is voor de wet gelijk”, stelde Juan Carlos eerder toen hij Iñaki vanwege het onderzoek in de ban deed.

De eens zo ‘ideale’ schoonzoon zou met zakenpartner Diego Torres miljoenen euro’s geïncasseerd hebben van regionale overheden voor niet-verrichte werkzaamheden. Het onderzoek loopt al 2 jaar en Torres heeft om zijn eigen huid te redden honderden e-mails overhandigd aan de onderzoeksrechter om duidelijk te maken dat ook Cristina en het paleis bij de zaak zijn betrokken. De prinses moet op 27 april verschijnen en nu al wordt haar aangeraden haar rechten op de troon op te geven om het koningshuis niet verder te beschadigen.

Het slechte nieuws kwam 2 dagen na de onthulling dat de koning in 1993 een aanzienlijke som geld had geërfd van zijn vader, de graaf van Barcelona. Dat geld stond op bankrekeningen in Zwitserland. Dat laatste was gezien de jarenlange ballingschap van de koninklijke familie niet zo vreemd, maar de Spanjaarden dachten altijd dat de Borbóns niet rijk waren. De oppositie wilde meteen weten of de koning wel aangifte had gedaan en wat de bestemming was van de miljoenen van de erfenis.

Juan Carlos (75) heeft in korte tijd veel krediet verspeeld. Midden in de economische crisis ging hij vorig jaar op olifantensafari in Botswana. Het uitstapje leverde hem een gebroken heup op en de noodzaak publiekelijk zijn excuses aan te bieden voor de uitspatting. Ook kwam aan het licht dat hij werd vergezeld door een Duitse prinses met wie hij meer dan zakelijke betrekkingen zou onderhouden. Volgens de media de reden waarom koningin Sofia haar man niet meteen in het ziekenhuis opzocht en dat de gouden bruiloft niet werd gevierd.

De misstappen van de kwakkelende Juan Carlos leidden inmiddels tot de roep om zijn aftreden. De koning zei in januari nog daarvan niet te willen weten. Maar dat was voor de dagvaarding van zijn dochter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer