Lepeltjesleveranciers druk door inhuldiging
DEN HAAG (ANP) – Met nog enkele weken te gaan voor de troonswisseling, draaien lepeltjesleveranciers en mokkenmakers flink overuren. Bij de grotere toeleveranciers zijn bepaalde producten al niet meer aan te slepen: de mokken met daarop afbeeldingen van het nieuwe koningspaar zijn zelfs nagenoeg uitverkocht.
Dat meldde het Platform Promotional Products (PPP), de branchevereniging waarbij veel leveranciers van oranjeprullaria zijn aangesloten, donderdag. Vooral bij gemeenten en scholen zijn de mokken erg in trek. Er zijn al 500.000 verkocht.
Andere populaire producten zijn theelepeltjes, pepermuntdoosjes, medailles, bedrukte petten, vlaggen en natuurlijk pennen. Voor de ontbijtjes van de kinderen die deelnemen aan de koningsspelen moeten daarnaast meer dan 1 miljoen placemats worden bedrukt.
„Bij dit soort grote publieke evenementen spelen onze producten altijd een rol”, zegt PPP-voorzitter Joop van Veelen. „Je ziet het bij sportevenementen als het WK en EK, bij Koninginnedag, bij de Olympische Spelen: het gevoel samen ergens voor te staan en gaan, en daar uiting aan te geven met bijvoorbeeld dezelfde t-shirts, sjaaltjes en andere imago-bevorderende producten.”
Ook grote spaaracties van supermarkten blijven dit jaar niet uit. Zo gaat Albert Heijn bijvoorbeeld samen met Douwe Egberts speciale lepeltjes aanbieden ter ere van de inhuldiging. Er zijn er al 300.000 in productie, stelt de branchevereniging. Ook komen er heel wat oranjehoedjes, tassen en diverse andere producten in omloop.
„De troonswisseling was wel vrij laat aangekondigd”, laat een PPP-woordvoerder weten. „Grote producties zoals de 31 miljoen Beesies die Albert Heijn voor het WK voetbal in 2010 liet maken, red je dan niet meer.”
Veel producten worden normaal in China gemaakt en die hadden al veel eerder besteld moeten worden. Vandaar dat door leveranciers nu vooral wordt ingezet op producten die makkelijk snel hier gemaakt of bedrukt kunnen worden.
In de branche van promotionele producten en relatiegeschenken zijn in totaal zo’n 1000 bedrijven actief. Mede door export naar andere landen in Europa zijn zij jaarlijks goed voor een omzet van circa 1 miljard euro.