Begrafenis te duur? Dan maar crematie
TERNEUZEN – Het college in Terneuzen heeft ingestemd met de aanpassing van het begraafbeleid. Per 2014 gaan de tarieven met 3 procent omhoog. De kosten voor het begraven van een lichaam lopen daarmee binnen afzienbare tijd op tot boven de 2000 euro.
Dat maakte wethouder J. Bos (Openbare Werken) onlangs bekend. In juni blijkt of de gemeenteraad ermee instemt.
„Onredelijk”, zegt de Terneuzense begrafenisondernemer John Tollenaar (40). „Het bedrag is nu al dusdanig hoog dat die 3 procent er eigenlijk niet meer bij kan.”
Geen enkele andere Zeeuwse gemeente laat haar burgers zo veel geld neertellen voor een begrafenis als Terneuzen. Ook landelijk bevindt de Zeeuws-Vlaamse hoofdstad zich hiermee in de hoogste regionen. De hoge prijs is echter simpel te verklaren, vindt Bos. „Terneuzen streeft als een van de weinige gemeenten naar evenwicht tussen de kosten en de baten van begraafplaatsen.”
Onrealistisch
Maar dat is volgend jaar verleden tijd. Vorige maand overtuigde Bos het college ervan dat het volledig dekken van begraafplaatskosten niet langer realistisch is. Omdat steeds meer mensen kiezen voor crematie komt er te weinig geld binnen voor begraafplaatsonderhoud. Om de kosten blijvend te kunnen dekken, zouden de tarieven dusdanig omhoog moeten dat een algemeen graf in 2016 bijna 3000 euro zou gaan kosten.
„Dat zorgt waarschijnlijk voor een verdere afname van begrafenissen en op termijn voor een onhoudbare situatie”, vreest de wethouder. „Het huidige tarief van 1898 euro blijven hanteren is ook geen optie, want dan zit Terneuzen binnen drie jaar met een kostenpost van bijna 3 ton. De voorgestelde tariefswijziging is in onze ogen de beste oplossing, hoewel ook dit de gemeente een lieve duit kost.”
Financiële keuze
Ogenschijnlijk is het helder dat stijgende begrafeniskosten worden veroorzaakt door een dalend aantal begrafenissen, maar dat verband is minder duidelijk dan het lijkt. „Ik hoor twee verhalen”, zegt Bos. „Enerzijds hoor ik van burgers dat ze de begrafeniskosten te hoog vinden en daarom voor crematie kiezen. Anderzijds verzekeren begrafenisondernemers mij dat financiële overwegingen hierbij nauwelijks een rol spelen.”
Hier is begrafenisondernemer Tollenaar het niet mee eens. „Toen ik dertien jaar geleden begon, waren de kosten voor een algemeen graf 660 gulden. Als je nu alles bij elkaar optelt, ben je duizenden euro’s kwijt. Begrijpelijk dat mensen hierover klagen. Er zijn tal van ouderen die dit geld niet zomaar hebben, zeker niet in Zeeuws-Vlaanderen. Regelmatig ontmoet ik mensen die zeggen: „Als het zo duur is, dan moet ik maar gecremeerd worden.” Die kant gaat het steeds meer op.”
Transparant
Openheid in het kostenplaatje zou de gemeente sieren, vindt Tollenaar. „Waarom is begraven in Terneuzen zo duur? Een graf openen en sluiten is nog geen uur werk. Mensen met een graafmachine staan in de rij om het voor 100 euro te mogen doen. En het personeelsbestand op de begraafplaats is al dusdanig afgekalfd dat het bedrag ook daar niet in kan zitten.
Verder vraag ik mij af waarom een begraafplaats altijd kostendekkend moet zijn. De gemeente heeft tal van projecten waar ze op toelegt. Mogen we dan niet wat overhebben voor onze begraafplaatsen? En stel dat het echt zo duur is, stoot dan begraafplaatsen af. Er is echt wel een particulier te vinden die het onderhoud op zich wil nemen.”
Het privatiseren van begraafplaatsen heeft Bos laten onderzoeken, maar hij zegt terug te deinzen voor de mogelijke consequenties: „Ik ken louter negatieve voorbeelden van marktovername. Klagende burgers brachten gemeenten spoedig op andere gedachten, zodat de begraafplaats snel weer werd teruggekocht.”
Kerk
Een laatste optie om de kosten te beperken, is de inzet van vrijwilligers. Hierin zou de kerk een sleutelrol kunnen vervullen, meent Tollenaar, zelf lid van de gereformeerde gemeente in Terneuzen. „Ik denk dat hier voor de gezamenlijke kerken een rol is weggelegd. Vrijwilligers zouden bijvoorbeeld kunnen helpen bij het begraafplaatsenonderhoud. Het zou prachtig zijn als kerken uitstralen dat ze de christelijke traditie van begraven hoog willen houden. Helaas lijkt dit principe voor kerkmensen in deze regio onvoldoende te wegen.”
Dat begraven voor Tollenaar wél een hoogstaand principe is, blijkt uit diens bereidheid zijn prijzen te verlagen als het gemeentelijk tarief omhooggaat. „Die kosten neem ik graag voor lief. Dit klinkt misschien raar uit de mond van een ondernemer, maar ik voel me hiertoe verplicht. Wij hebben het recht niet om te cremeren. Deze totale vernietiging is alleen aan God voorbehouden.”