Binnenland

Nederlanders blijven Noord-Korea bezoeken

RIJSWIJK (ANP) – De ongewisse situatie in Noord-Korea schrikt reisorganisaties niet af om reizen naar het land te organiseren. Wel lieten reisorganisaties Koning Aap, Tiara en VNC dinsdag weten dat het aantal aanmeldingen altijd schommelt in tijden van onzekerheid in het streng stalinistisch geregeerde Aziatische land. De reizen gaan gewoon door.

2 April 2013 18:04Gewijzigd op 15 November 2020 02:49

Koning Aap organiseert jaarlijks zo’n vijf groepsreizen vanaf eind april, wanneer het lentefestival plaatsvindt. Het doel van het festival is te tonen dat de Noord-Koreanen van hun ‘grote’ leider Kim Jong-un houden.

Ook Tiara meldde dinsdag dat er ondanks de spanningen wel interesse is onder Nederlandse en buitenlandse toeristen om naar Noord-Korea te gaan. Jaarlijks nemen zo’n 3000 binnenlandse en buitenlandse toeristen deel aan groepsreizen in Noord-Korea, meldde een woordvoerder. VNC, gespecialiseerd in reizen naar Azië, liet weten dat het vanwege de nucleaire dreigingen op dit moment wel aarzelingen bij toeristen merkt.

Noord-Korea is sinds 1986 voor toeristen geopend, maar laat buitenlandse toeristen maar met moeite toe. De meeste reizen in het land zijn in groepen en onder begeleiding van één of twee gidsen. Gezelschappen worden voortdurend in de gaten gehouden door de autoriteiten. Foto’s mogen alleen gemaakt worden na toestemming van de gids. Voor bruggen, militairen en andere gevoelige plekken, zoals de grens met Zuid-Korea, geldt een fotoverbod. Verkeerde opmerkingen over de leiders worden niet getolereerd. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete of een gevangenisstraf. Om naar Noord-Korea te reizen is een ‘double entry’ nodig, een visum voor zowel China als Noord-Korea.

De oplopende spanningen in de regio hebben vooralsnog niet geleid tot een aangescherpt reisadvies. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag adviseert wel om „waakzaamheid te betrachten”. Dit advies is de afgelopen 10 dagen niet gewijzigd.

Veel reizigers bezoeken bezienswaardigheden als het ‘Groots Monument’, een beeld van de grondlegger van de staat Kim Il-sun dat hoog boven de hoofdstad uitsteekt. Ook gaan veel toeristen naar de Juche Toren, het symbool voor de ideologie van het regime, en de internationale Vriendschap Exhibitie, twee gebouwen waar internationale geschenken van Kim II-sung en Kim Jong-iI te zien zijn. Ook lokale markten en culturele voorstellingen, zoals het Children’s Palace, zijn populair.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer