Buitenland

Servië en Kosovo in „beslissende gespreksfase”

BRUSSEL (AP) — Kosovo en Servië hebben een beslissende fase bereikt in overleg dat onder bemiddeling van de Europese Unie plaatsheeft. Het overleg betreft de status van het noorden van Kosovo, waar overwegend Serviërs wonen.

2 April 2013 17:14Gewijzigd op 15 November 2020 02:49
beeld ANP
beeld ANP

Het is dinsdag de achtste keer dat de Servische premier Ivica Dacic en de Kosovaarse premier Hashim Thaci tegenover elkaar zitten. De besprekingen worden in Brussel gehouden, onder leiding van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Thaci sprak voordat hij het kantoor van Ashton betrad van een „historische dag.” „Het is een beslissend moment voor Kosovo en voor de hele regio”, aldus de premier.

Kosovo riep in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid van Servië uit. Hoewel veel landen Kosovo inmiddels als onafhankelijk land erkennen weigert Servië dit. Ook de etnische Serviërs in het noorden van Kosovo, zo’n vijftigduizend, erkennen Kosovo niet en weigeren de regering in Pristina, die wordt gedomineerd door etnische Albanezen, te gehoorzamen. Ze hebben parallelle instituties opgezet, zoals scholen en ziekenhuizen, die vanuit Belgrado worden gefinancierd. De spanningen in de regio hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk tot geweld geleid.

Servië wil lid worden van de EU, maar door Brussel is als voorwaarde gesteld dat de betrekkingen met Kosovo moeten worden genormaliseerd. Ook moet Servië de parallelle instituties in Kosovo opheffen.

Als dinsdag een overeenkomst wordt bereikt tussen Belgrado en Pristina, dan wordt waarschijnlijk een datum geprikt voor onderhandelingen over de toetreding van Servië tot de EU. Als een overeenkomst uitblijft, belanden de toetredingsgesprekken in de ijskast. Veel Kosovaarse Serviërs vrezen nu dat ze door de regering in Belgrado in de steek zullen worden gelaten, omdat deze de toetreding van Servië tot de EU veilig wil stellen.

Er is goede hoop dat er daadwerkelijk overeenstemming wordt bereikt. De invloedrijke Servische vicepremier Aleksandar Vucic zei afgelopen weekeinde dat het land zich niet langer een ‘bevroren conflict’ kan veroorloven. Ashton zei in een verklaring te hopen op een akkoord. „Ik denk dat een overeenkomst binnen bereik ligt, maar het zal niet gemakkelijk zijn”, liet ze in een verklaring weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer