Militairen in pak naar Den Haag
De vakbonden voor militair personeel roepen hun leden op maandag massaal naar Den Haag te komen. „Er zijn grenzen aan de loyaliteit van de medewerkers van defensie.”
In de Troelstrazaal van de Tweede Kamer is maandag vanaf 11.00 uur ’s ochtends een zogenaamd voorbereidend begrotingsoverleg tussen de leden van de vaste kamercommissie voor defensie en de bewindslieden. Later in de week wordt de defensiebegroting behandeld.
De regering kondigde onlangs forse bezuinigingsvoorstellen voor de krijgsmacht aan. De plannen betekenen het verlies van 12.000 banen, afstoten van materieel als Apache-helikopters, Orions en fregatten en het sluiten van bases in Seedorf, Twenthe, Ede, Soesterberg en Valkenburg.
De gezamenlijk defensiebonden vragen hun leden maandag in uniform naar Den Haag te komen. „Voor de politiek een signaal dat u het niets eens bent met de bezuinigingen.”
De voorzitter van de VBM/NOV, Jean Debie, zal ’s ochtends vroeg aan de poort van het vliegkamp Valkenburg (tussen Leiden en Katwijk) een Orion-patrouillevliegtuig van de Koninklijke Marine ’uitzwaaien’. Het door minister Kamp afgeschreven toestel gaat boven de Middellandse Zee inlichtingenwerk doen voor de campagne van de NAVO tegen het terrorisme.
Debie: „Ik heb grote bewondering voor deze militairen. Ze weten dat aan het einde van de week duidelijk kan zijn dat hun vliegkamp volgend jaar dicht gaat en dat de vliegtuigen verkocht zullen worden omdat Nederland de vrede en veiligheid van zijn eigen inwoners wenst te verkwanselen. En toch gaan ze. Omdat het hun plicht is en omdat ze militair zijn. Een normale werknemer zou het bijltje er al lang bij neergegooid hebben.”
PvdA, VVD en CDA zullen maandag de eis op tafel leggen dat minister Kamp de circa 5000 tot 6000 militairen die door de komende bezuinigingsoperatie met gedwongen ontslag worden bedreigd, niet aan hun lot overlaat. Hij moet zich hard maken voor een afvloeiingsregeling die verder gaat dan een inspanningsverplichting.
Zowel het VVD-kamerlid Van Baalen als de PvdA’er Timmermans spreekt van een „hard punt” in de discussie over de plannen van Kamp. Zij willen, gesteund door het CDA, dat de bewindsman met het kabinet de mogelijkheid opent om de militairen een baan te bezorgen bij politie, brandweer, zorg of onderwijs. Het gaat de fracties daarbij om substantiële aantallen en niet om een handjevol soldaten bij de politie.
Over het onderwerp van de opvolging van de F-16 staan VVD en PvdA weer volstrekt tegenover elkaar. De VVD vindt het belangrijk dat het kabinet nog in deze regeerperiode de zogeheten Joint Strike Fighter aanschaft, een geavanceerd Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat vanaf 2010 beschikbaar komt. Als dat gebeurt, heeft de VVD er geen probleem mee als het totale aantal Nederlandse jagers omlaaggaat, stelt Van Baalen.
PvdA-woordvoerder Timmermans moet niets hebben van een vroegtijdige aanschaf van gevechtsvliegtuigen. Hij wil het liefst dat het kabinet de overeenkomst met de Verenigde Staten over deelname aan de verdere ontwikkeling van de JSF opzegt.
Het CDA is ontevreden over de weg die Kamp bij de marine is ingeslagen. Woordvoerder Kortenhorst heeft het gevoel dat het gegoochel met fregatten niet zoveel oplevert. Hij vraagt zich af waarom Kamp niet doorpakt en twee extra fregatten afstoot en die omruilt tegen vier kleinere schepen die vooral in de kustwateren goed uit de voeten kunnen. Volgens de CDA’er komt de dreiging niet langer vanuit de diepzee, maar eerder van terroristisch getinte aanslagen vanuit de kustwateren.