Fortuyn trekt ook in Rotterdam de kar
Pim Fortuyn voert de kandidatenlijst aan waarmee Leefbaar Rotterdam in maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad. De eerste plaats van Fortuyn, die voor de landelijke verkiezingen tevens lijsttrekker is van Leefbaar Nederland, werd zondagmiddag bekendgemaakt.
„Pim had gezegd dat hij ons wilde helpen en dat hij op de kandidatenlijst wilde. Tijdens de bestuursvergadering die voorafging aan de bekendmaking van de kandidatenlijst, hebben we de knoop doorgehakt”, aldus R. Sörensen, de nummer twee op de lijst.
Fortuyn voorziet geen problemen bij het vervullen van zijn twee politieke functies. „Raadslid zijn in Rotterdam kan in een dag van de week, kamerlid zijn kost me denk ik drie of vier dagen. Ik denk niet aan het wethouderschap in Rotterdam, fractievoorzitter lijkt me beter te combineren.”
Wat betreft Fortuyn heeft bundeling van gemeentelijke en landelijke politiek voordelen. „Het is een positieve combinatie en het verbaast me dat niet meer lijsttrekkers het zo doen. Ik kan in Rotterdam heel goed zien hoe het rijksbeleid uitpakt en welke initiatieven van de gemeente ondersteuning behoeven. In Den Haag word ik gevoed door wat er leeft in Rotterdam.”
De veelbesproken Fortuyn zegt zich te realiseren dat hem een „zware taak” wacht. „Ik houd van Rotterdam. Dat is de enige reden dat ik deze zware taak op me heb genomen naast het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland.”
Leefbaar Rotterdam schrijft zich maandag in voor de gemeenteraadsverkiezingen die 6 maart plaatshebben. Dan ook wordt duidelijk of de beweging, die pas een maand actief is, het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen heeft.
Sörensen noemt Leefbaar Rotterdam een „stroming uit de bevolking die probeert de onvrede die in deze stad heerst een positieve wending te geven.” Het is volgens hem „heel merkwaardig dat geen van de partijen er bezwaar tegen maakt dat maar 50 procent van de bevolking gaat stemmen of iets doet aan de apathie die er is.”
Als het aan Fortuyn ligt, gaat er een „frisse wind waaien door de stad. De nieuwe Gemeentewet steunt ons daarin: Burgemeester en Wethouders moeten regeren, de raad controleert, stimuleert en corrigeert. Dat kan in één dag per week, zodat ook de gewone mensen weer tijd hebben voor de politiek.”
Tijdens de bijeenkomst in het Rotterdamse Groothandelsgebouw nam Fortuyn een voorschot op het verkiezingsprogramma. Hij zei „verbijsterd” te zijn dat er in Rotterdam een stembus komt te staan in een moskee. Hij riep burgemeester Opstelten op het voorstel van wat Fortuyn „de linkse kerk” noemt, in te trekken en „geen enkele Rotterdamse burger te dwingen te gaan stemmen in een kerk of moskee.”
Fortuyn betitelt de Maasstad als het New York van Nederland, omdat de stad „de hoogste misdaadcijfers en de meeste niet-opgeloste moorden heeft. Rotterdam moet zich doodschamen. Wij willen niet meer de verkeerde lijstjes aanvoeren.”