Spanning Koreaans schiereiland neemt toe
SEOUL (ANP) – De politieke spanning op het Koreaans schiereiland is maandag verder aangescherpt. Na de al dagen aanhoudende oorlogstaal vanuit Pyongyang waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye maandag op haar beurt met een „sterk antwoord” tegen eventuele agressie van de noorderbuur.
„Er zal een sterke reactie zijn zonder rekening te houden met politieke overwegingen”, aldus Park. Het communistische noorden had eerder de „staat van oorlog” afgekondigd. Seoul liet weten dat militaire eenheden direct mogen reageren op agressie vanuit het noorden en niet eerst hoeven te wachten op toestemming van de regering.
Formeel zijn beide landen sinds het staakt-het-vuren van 1953 nog steeds met elkaar in oorlog. De spanningen zijn sterk toegenomen sinds Noord-Korea in februari een kernproef deed. Dat was voor de Verenigde Naties reden het land sancties op te leggen, hetgeen weer tot woedende reacties leidde van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Hoewel de stalinistische regering in Pyongyang zich wel vaker bedient van oorlogsretoriek, neemt Washington de toenemende dreigementen wel serieus. De Verenigde Staten stuurden maandag zeer geavanceerde F22-gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea. Deze toestellen, die onzichtbaar zijn voor radar, nemen deel aan de jaarlijkse militaire oefeningen die de VS en het Zuid-Koreaanse leger nu samen houden. Eerder lieten de VS al twee B2 Stealthbommenwerpers naar hun bondgenoot vliegen. Kim Jong-un reageerde hierop met de opmerking dat hij meer raketten in stelling brengt die zelfs Amerikaanse doelen zouden kunnen raken.
Volgens de Washingon Post zou Noord-Korea verdere vooruitgang hebben geboekt met het ontwikkelen van een kernbom. Amerikaanse functionarissen menen dat er aanwijzingen zijn dat Pyongyang bij zijn recente kernproef verrijkt uranium heeft gebruikt voor de ontsteking in plaats van plutonium. Dat zou betekenen dat het regime in staat is om uranium te verrijken, waarvan het grote hoeveelheden heeft. Dat zou een technische doorbraak kunnen betekenen. Het is al jaren bekend dat Pyongyang bezig was met een project om uranium te verrijken.
Pyongyang maakte maandag bekend dat de in 2007 ontslagen premier Pak Pong-ju weer terug is op zijn post. Waarnemers menen dat hij de economie, die kleiner is dan 20 jaar geleden, weer een impuls moet geven. Pak is ook een bondgenoot van een invloedrijke oom van Kim Jong-un. Waarnemers menen dan ook dat de Kim-clan met de aanstelling van Pak zijn positie probeert te versterken.