Beurzen sluiten kwartaal af met winst
AMSTERDAM (ANP) – De Europese effectenbeurzen sloten donderdag, de laatste handelsdag van het eerste kwartaal, met mooie winsten. Beleggers hielden hun blik gericht op Cyprus, waar de banken in relatieve rust hun deuren openden. De handel maakte zich ook op voor een lang paasweekeinde. In Amsterdam kreeg de handel extra steun door overnamespeculatie rond DE Master Blenders (Douwe Egberts) en Ziggo.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 348,10 punten. De MidKap klom 1,9 procent tot 526,88 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen respectievelijk met 0,4 en 0,5 procent. De DAX in Frankfurt bleef wat achter, met een winst van 0,1 procent.
In Cyprus bleef de aandelenbeurs ook donderdag nog gesloten. De Cypriotische banken gingen wel open, na anderhalve week dicht te zijn geweest. Cyprioten stonden in alle rust in de rij, toen de banken om 11 uur (Nederlandse tijd) opengingen. De autoriteiten hadden strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld om een bankrun te voorkomen. „De heropening van de banken op Cyprus is een formaliteit, maar de onrust leidt er wel toe dat buitenlandse partijen Europa even mijden”, zei handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.
In de AEX maakte DE Master Blenders een koerssprong van 25,4 procent tot 12,05 euro. Het koffie- en theebedrijf onderhandelt met een groep investeerders onder aanvoering van Joh. A. Benckiser (JAB) over een mogelijke overname van het bedrijf. JAB, dat een belang van ruim 15 procent heeft in DE, geeft op dit moment aan 12,75 euro per aandeel op tafel te willen liggen. Analisten van SNS Securities achten de kans groot dat JAB een formeel bod uitbrengt en het bedrijf van de beurs haalt.
Ook in de MidKap was sprake van overnamespeculatie. Kabelbedrijf Ziggo klom bijna 13 procent. Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van de Nederlandse kabelaar UPC, heeft een belang van 12,5 procent gekocht in Ziggo. Beleggers hopen dat Liberty zijn Nederlandse branchegenoot uiteindelijk volledig zal inlijven.
SBM Offshore zakte 1,8 procent. De maritiem dienstverlener kondigde aan „indicaties” te hebben gevonden dat medewerkers in een aantal Afrikaanse landen substantiële betalingen hebben gedaan die bedoeld lijken te zijn geweest voor ambtenaren. Het is volgens het bedrijf nog te vroeg om te zeggen of er sprake was van steekpenningen.
De euro toonde wat herstel en was 1,2820 dollar waard, tegen 1,2775 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 96,71 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 109,33 dollar.