Kerk & religie

Van kapitein tot Bijbelsmokkelaar

DOORN – Een zeer bewogen leven heeft Warmolt Houwing (76) achter de rug. Vele jaren leidde hij een losbandig leven als kapitein op de wilde vaart. „Ik rookte, dronk en gokte bij het leven.” Na een kracht­dadige bekering werd hij Bijbelsmokkelaar en evangelist om wereldwijd miljoenen met het Evangelie kennis te laten maken.

Klaas van der Zwaag
28 March 2013 11:25Gewijzigd op 15 November 2020 02:44
Warmolt Houwing als zeeman, op de omslag van zijn levensbeschrijving. Foto RD
Warmolt Houwing als zeeman, op de omslag van zijn levensbeschrijving. Foto RD

Onder de titel ”Kapitein wordt Bijbelsmokkelaar” (uitg. Johannes Multimedia, Doorn) gaf Houwing deze week zijn levensbeschrijving uit, voorzien van een nawoord van Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors.

Warmolt werd in 1937 geboren uit „zeer gelovige” ouders en voorouders, zo schrijft hij. Zijn moeder was van Joodse afkomst en zijn vader zat in het verzet. Hij typeert zijn moeder als „een vrolijke en zeer gelovige vrouw.” Op 16-jarige leeftijd ging Warmolt naar zee als koksmaatje en lichtmatroos. Zijn moeder gaf hem een klein Bijbeltje in de Statenvertaling mee en schreef daarin: „O, zoon, uit een huis waar Jezus’ naam in ere is, steeds blijkt het ook aan u dat Hij je deel en ere is. Bemin Hem, dien Hem, hang Hem aan, nooit werd die keus te vroeg gedaan.”

De levenspraktijk werd echter anders. Warmolt ging op zijn twintigste naar de hogere zeevaartschool in Den Helder en begon toen gemotiveerd te studeren. Daardoor haalde hij in recordtijd zijn stuurmans­diploma’s. Hij klom op tot kapitein grote handelsvaart, maar leidde tot zijn schande „een wild leven, ver van God en Zijn gebod.” Twee keer maakte hij als kapitein muiterij mee, waarvan één keer op een gewelddadige wijze. „Uiterlijk kwam ik over als flierefluiter, maar vanbinnen werd het steeds donkerder.”

Houwing werd op 48-jarige leeftijd krachtdadig bekeerd na een periode van wanhoop en een leven als fervent roker, drinker en gokker. Met die verslavingen brak hij radicaal. Hij las iedere dag zo’n acht uur met grote gretig­heid de Bijbel. „Het was een soort inhaalcursus.” Zijn nieuwe bediening werd het evangeliseren onder zeelui in Antwerpen en het smokkelen van Bijbels naar Rusland via vrachtschepen. Hij kreeg daarbij hulp van de Stichting De Ondergrondse Kerk.

Begin 1989 ontving hij twee geïllustreerde boeken over het leven van Jezus in het Russisch. Warmolt sprong een gat in de lucht en was ervan overtuigd dat deze de ogen van velen zou openen. Hij had allang gemerkt dat de Bijbel moeilijk te begrijpen was voor de Russen, zeker als ze die voor het eerst zagen, zonder uitleg erbij te ontvangen. Met steun van vrienden en stichtingen heeft hij ruim 
41 miljoen exemplaren van deze levensbeschrijving van Jezus, met als titel ”Hij leefde onder ons”, over de hele wereld verspreid in veertig talen.

Houwing was ook betrokken bij de Actie brievenbus ’97, de verspreiding van de evangelisatie­brochure ”Levens­belangrijke vragen” van John Blanchard in 6,2 miljoen Nederlandse brievenbussen. Hij belde persoonlijk alle 1400 predikanten in Nederland op voor steun. „In christelijke kranten bestookten voor- en tegenstanders van de actie elkaar in ingezonden stukken in scherpe bewoordingen. Ik heb me daar niet in gemengd, maar ben stug doorgegaan, in vertrouwen op God alleen.”

Zijn jongste project was gericht op India. Met steun van Open Doors en zijn zuster Eta, die jarenlang als koerierster voor Open Doors werkte, werden in India ruim 31 miljoen exemplaren van ”Hij leeft onder ons” verspreid in zeventien lokale talen. „Aangezien zo’n 
40 procent van India analfabeet is, zijn velen op die manier in aanraking gekomen met de Bijbelse boodschap. Via kinderen zijn ook ouders bereikt en werden vele gemeenten gesticht.”

Houwing woont afwisselend in Canada (bij Toronto) en Nederland (Alkmaar). Hij was eerst terughoudend om zijn levensbeschrijving te publiceren. „Het gaat niet om mijn persoon”, zegt hij. „Een 86-jarige oom die zijn hele leven in de dienst van de Heere heeft gewerkt, zei tegen mij: „Warmolt, God heeft ons niet nodig, maar wij hebben God nodig!”

Met mijn levensbeschrijving wil ik vertellen dat God iedere gelovige wil leiden en gebruiken, met zijn sterke en zwakke eigenschappen. Ik wil hiermee alle gelovigen aansporen en hoop dat ongelovigen hierdoor Gods rijke genade mogen ontdekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer