Economie

„Run op rechtsbijstand door angst voor ontslag”

Nederland stevent dit jaar af op een recordaantal arbeidszaken. Dat zeggen rechtsbijstandsverzekeraars en juridische hulpverleners in dagblad Metro. Door de economische crisis zal het oude record van 102.500 zaken in 2009 worden verbroken, denken zij.

Redactie digitale media
28 March 2013 06:42Gewijzigd op 15 November 2020 02:43
Foto ANP
Foto ANP

Volgens een woordvoerder van rechtsbijstandsorganisatie SRK gaat het vooral om mensen die hun baan vrezen te verliezen door een reorganisatie of faillissement. Vanwege overheidsbezuiningen melden zich sinds kort ook steeds meer ambtenaren. Het aantal lopende polissen stijgt, maar het aantal acute vragen van mensen zonder bijstand ook.

Uit eerdere cijfers bleek al dat er een duidelijk verband is tussen de stijging van het aantal arbeidszaken en de crisis, gezien het aantal ontslagaanvragen, faillissementen een WW-uitkeringen.

RMU

De RMU ziet deze trend al sinds 2008, maar de laatste maanden neemt het aantal hulpvragen explosief toe, zegt Arne Schaddelee van de vakorganisatie. Tot 2008 klopten jaarlijks zo’n 3500 mensen aan bij de RMU. In 2012 noteerde de RMU een record van ruim 5.000 ledenzaken. „De eerste maanden van 2013 laten zien dat de teller helaas nog sneller oploopt. Het aantal leden dat zich aanmeld met een acuut probleem is het afgelopen jaar verdubbeld.”

Hulpvragen hebben vaak te maken met ontslag door inkrimping en reorganisatie. Ook zijn er veel faillissementen. Een eerste signaal dat het slechter gaat is vaak de vraag aan personeel om loon of vakantiedagen in te leveren. Ook daarover krijgt de RMU veel vragen. Vooral voor ouderen blijkt het steeds moeilijker om na ontslag weer aan het werk te komen.

De RMU heeft ook leden in het MKB. „Daar zien we vooral als trend dat bedrijven steeds meer met een flexibele schil (ZZP-ers) gaan werken om zo de structurele loonkosten te drukken. Heel opvallend is de rol van banken. De RMU begeleidt regelmatig bedrijven bij het aanvragen van extra kredieten. Banken komen daarbij meestal direct met de eis dat er in de (loon)kosten gesneden dient te worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer