Geschiedenis

Canon van Nederland moet zonder subsidie verder

BODEGRAVEN – Met ingang van volgend jaar stopt de subsidie voor de stichting die de Canon van Nederland beheert. Erg jammer, vindt historicus Ton van der Schans. Toch is hij niet pessimistisch.

Binnenlandredactie
27 March 2013 11:47Gewijzigd op 15 November 2020 02:42

De canon werd in 2006 met veel bombarie gepresenteerd. De „vijftig vensters op onze vaderlandse geschiedenis” moesten uitgangspunt worden in het primair en het middelbaar onderwijs. In stilte trekt de regering nu de handen af van de canon, meldde dagblad Trouw woensdagmorgen. Vanaf volgend jaar krijgt de stichting entoen.nu, die het project beheert, geen subsidie meer.

Directeur Hubert Slings van entoen.nu bevestigt tegenover Trouw dat hij een brief van staatssecretaris Dekker (Onderwijs) heeft gekregen over de stopzetting van de subsidie. Een woordvoerder van het ministerie verklaart: „Subsidie aan de stichting was tijdelijk. Goed werk verricht, nu mission accomplished.”

Entoen.nu helpt bij het ontwikkelen van lesstof en beheert de website die scholen kunnen gebruiken bij het onderwijs. „Zo’n site kun je niet onbeheerd laten”, aldus Slings. „Je moet doodlopende verwijzingen weghalen, informatie updaten en reacties van gebruikers modereren. Anders is hij binnen de kortste keren onbruikbaar.”

Voor drs. Ton van der Schans, werkzaam bij Driestar Educatief en betrokken bij het beheer van de canon, kwam het bericht over de stopzetting van de subsidie niet als een verrassing. „De overheid probeert krampachtig te bezuinigen op uitgaven, en het is niet verwonderlijk dat entoen.nu dan ook sneuvelt.”

Hij vindt het „erg jammer.” „Zo’n canon moet onderhouden worden. Er zijn altijd dingen te verbeteren en toe te voegen.” Hij hoopt dat het onderwijs samen met uitgevers dat gat zal opvullen.

Van der Schans is niet pessimistisch over de toekomst van de canon. „Dat de subsidie stopt, is een centenkwestie. Het concept zelf staat niet ter discussie, en ik verwacht niet dat het zomaar zal verdwijnen. De canon staat in de wet, onder de kerndoelen. Het idee is al behoorlijk geïmplementeerd, zeker in het basisonderwijs. Alle nieuwe geschiedenismethoden die de laatste jaren zijn verschenen, nemen de canon als uitgangspunt.”

Het Nederlands Openluchtmuseum wilde woensdagmorgen nog niet inhoudelijk op de kwestie reageren. Dat de overheid, zoals Trouw meldt, de handen aftrekt van de canon is volgens een woordvoerder in ieder geval te kort door de bocht geformuleerd. „Uit de gesprekken die wij hebben met het ministerie blijkt dat de canon nog onverminderd belangrijk is voor de overheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer