Economie

Werkveld reageert verdeeld op WAO-plan

Maatschappelijke organisaties reageren verdeeld op de WAO-voorstellen van de SER. De Landelijke Vereniging Arbeidsongeschikten, de brancheorganisatie van de Arbo-diensten en het Verbond van Verzekeraars zien positieve en negatieve punten in de plannen.

Redactie economie
18 January 2002 23:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:22
DEN HAAG - SER-kroonlid Robin Linschoten staat de pers te woord over de WAO-adviezen. - Foto ANP
DEN HAAG - SER-kroonlid Robin Linschoten staat de pers te woord over de WAO-adviezen. - Foto ANP

De criteria voor volledig arbeidsongeschiktheid in de SER-voorstellen over de WAO zijn veel te vaag. Over veel zaken zal alleen maar onduidelijkheid ontstaan, voorspelt J. Zwanepol van de Landelijke Vereniging Arbeidsongeschikten (LVA).

Zwanepol vreest dat rondom „omstreden ziektes”, zoals bijvoorbeeld rsi, ME en de schildersziekte OPS, opnieuw strijd zal oplaaien. „Ik ben heel benieuwd welke criteria gehanteerd worden om te bepalen of iemand meer dan 80 procent, en dan ook nog langer dan vijf jaar, arbeidsongeschikt is”, zegt de belangenbehartiger van zieke werknemers.

Bij een hoge dwarslaesie is bijvoorbeeld wel duidelijk dat iemand niet meer kan werken. „Maar hoe zit dat bij mensen die een lage dwarslaesie hebben?” vraagt Zwanepol zich af. Of mensen met nierdialyse. „Kunnen zij alsnog volledig afgekeurd worden als dat later nodig mocht blijken?”

Ook de afspraak dat mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn in dienst blijven bij hun werkgever, roept bij de LVA vragen op. Niet duidelijk is bijvoorbeeld of er een bodemsalaris geldt. Zwanepol: „Stel dat iemand al het minimumloon verdient.”

Het nu voorliggende WAO-akkoord van de SER stemt de LVA niet vrolijk. „Ik hoop op een doorwrochte uitwerking”, vat Zwanepol zijn mening samen.

Het WAO-akkoord geeft niet meer prikkels om zieke werknemers in het eerste jaar weer aan het werk te krijgen dan in het huidige stelsel, zegt directeur T. Schoenmaeckers van BOA, de brancheorganisatie van de Arbodiensten.

„De SER wil het loon in het eerste ziektejaar 100 procent doorbetalen. Pas in het tweede jaar gaat dat omlaag. Dat is te laat”, meent de BOA-directeur. Volgens hem moeten werkgevers en werknemers aantonen dat zij voldoende in het werk hebben gesteld om zieke werknemers weer aan het werk te helpen, voordat zij in de WAO belanden.

Volgens Schoenmaeckers biedt het akkoord van de SER ook goede punten. Die zouden samen met de Poortwachterswet, die in april ingaat, effect hebben op het indammen van de toestroom in de WAO.

Het Verbond van Verzekeraars is het met de SER eens dat de instroom van WAO’ers met financiële prikkels kan worden beperkt. Ook noemt het verbond het een „pluspunt” dat de werkgever voortaan het loon twee jaar moet doorbetalen.

Hierdoor kunnen verzekeraars beter beoordelen of iemand die nog in dienst is bij zijn werkgever, effectief weer aan het werk kan worden geholpen of ook echt arbeidsongeschikt is. Dat heeft een woordvoerster van het verbond vrijdag gezegd.

Volgens haar vervallen drie verzekeringspremies voor de werkgever, maar komen er ook een of enkele voor terug. „Het hangt van de uitwerking van het SER-advies af welke verzekeringen erbij komen.” Verzekeraars zijn vaak nauw betrokken bij Arbodiensten en reïntegratiebedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer