Aangrijpende roman over Dalits in India
Dalits zijn in India de meest verachte personen van de bevolking. Ze behoren niet tot een kaste, worden vaak uitgebuit en veroordeeld tot levenslange slavernij.
Ze maken riolen en toiletten schoon of ruimen kadavers van dieren op. Alles wat ze aanraken, wordt onrein. Dalits lopen met een bezem op hun rug, zodat hun voetstappen achter hun rug uitgewist worden. Niet voor niets worden ze ”de onaanraakbaren” genoemd.
De schrijfster Kay Marshall Strom kiest één klein jongetje te midden van de dalits als hoofdpersoon in haar nieuwe roman ”De onaanraakbare”, te weten de vijfjarige Ashish. Ashish is vreselijk mishandeld en wordt door zijn vader naar een Engelse dokterspost gebracht. Dit bezoek zal het leven van Ashish voorgoed veranderen. Als de jongen terug is bij zijn familie tekent zijn vader onder valse voorwaarden een contract dat levenslange dienstbaarheid inhoudt. Dan zal blijken hoe sterk de liefde van de vader voor Ashish is.
Hoewel het verhaal van Ashish zich afspeelt in 1905, heeft het niets aan actualiteit ingeboet. Des te aangrijpender is het onrecht dat getekend wordt, de wrede behandeling die dalits ondergaan en de geestdodende uitzichtloosheid van deze bevolkingsgroep.
Kay Marshall Strom is een groot strijder tegen onrechtvaardigheid en slavernij. Tegenover alle misstanden plaatst ze de hoop en de bijzondere zegen van het Evangelie, hoewel dat aspect in deze roman tamelijk oppervlakkig overkomt. ”De onaanraakbare” wordt gevolgd door twee andere romans en samen vormen ze de serie ”Hoop in India”.
Boekgegevens
De onaanraakbare, Kay Marshall Strom; uitg. Voorhoeve, Utrecht, 2012; ISBN 978 90 297 2092 2; 304 blz.; € 19,95.