Congolese ‘Terminator’ betuigt onschuld
DEN HAAG (ANP) – De bendeleider die met de bijnaam ‘Terminator’ dood en verderf heeft gezaaid in het noordoosten van Congo, Bosco Ntaganda, heeft zich dinsdag voor de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onschuldig verklaard aan het ten laste gelegde. Hij wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid beschuldigd, gepleegd in 2002 en 2003. De ‘Terminator’ was 7 jaar voortvluchtig en meldde zich vorige week plotseling, aanvankelijk in vermomming, bij de Amerikaanse ambassade in Kigali, de hoofdstad van zijn geboorteland Rwanda.
Hij is naar Den Haag overgebracht en verscheen dinsdag voor het eerst voor de ICC-rechters. Die komen 23 september opnieuw bijeen om zich over de aanklachten in de zaak te buigen.
Ntaganda verloor recent de controle over zijn bende die zich de rebellenbeweging M23 noemt. Daarvoor was hij als een soort maffioso een van de machtigste figuren in het noordoosten van Congo. Daar wordt onder meer het erts coltan gewonnen. Het is een grondstof voor de productie van mobieltjes, spelcomputers en andere elektronica. De ‘coltankoorts’ heeft het geweld in de streek enorm aangewakkerd. Ntaganda heeft daarbij een leidersrol gespeeld. Hij deed dat volgens waarnemers van de VN met steun van de leider van Rwanda, Paul Kagame.
De circa 40 jaar oude Ntaganda is lid van de Tutsi-stam. Hij groeide op in Congo en sloot zich in de jaren 90 aan bij de strijders van de Tutsi Paul Kagame. Die veroverde in 1994 Rwanda nadat er honderdduizenden Tutsi’s waren afgeslacht. Kagame is een van de voornaamste Afrikaanse leiders geweest die zich belust op de natuurlijke rijkdom van het huidige Congo (destijds Zaïre) met geweld op het land heeft gestort. Dat was voor Rwanda vooral noordoostelijk Congo. Ntaganda, ooit benoemd tot generaal in het chaotische leger van Congo, leidde er ‘rebellen’ die nog steeds moorden, verkrachten en plunderen.
Het is onduidelijk waarom hij 18 maart in Kigali opdook en zei naar het ICC te willen. Hij vreest zonder zijn rebellen mogelijk voor zijn leven, nadat hij kennelijk ook de steun van de ‘peetvader’ in Kigali moet missen.