Handgranaten gevonden bij lid motorclub
LEIDEN (ANP) – De politie heeft dinsdagochtend op verschillende locaties in Zuid-Holland 17 leden van de Haagse motorclub Trailer Trash Travellers aangehouden. In de woning van een van de verdachten in Vlaardingen trof de politie een automatisch geweer, handgranaten en explosieven aan. In een huis in Leiden was een hennepplantage ingericht. Dat maakte de politie bekend.
De verdachten zouden leden van een Leidse motorclub hebben afgeperst. Volgens de politie moesten de leden van de vereniging MC Pegasus onder bedreiging hun clubhuis afstaan. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zegt dat de resultaten van deze actie aantonen dat „deze club niet deugt”. Dat is voor hem „aanleiding om het aanpakken van dit soort clubs in onze regio met kracht door te zetten.”
„De Haagse driehoek houdt dit type motorclubs al enige tijd nauwlettend in de gaten. Afgelopen jaar nog hebben we via bestuurlijke maatregelen voorkomen dat een dergelijke club zich zou vestigen op het industrieterrein de Binckhorst en op dit moment lopen er juridische procedures om de huurovereenkomst met het clubhuis van de Trailer Trash Travellers aan de Wijndaelerweg te ontbinden.”
Alle verdachten zijn lid van of gelieerd aan de Haagse Trailer Trash Travellers, door de politie aangeduid als 1-procent motorclub. Politie en justitie gaan ervan uit dat de meeste motorclubs goedwillende verenigingen zijn, op 1 procent na die criminele activiteiten zouden ontplooien.
In januari werd het thuishonk van Pegasus aan de Voorschoterweg in Leiden ‘vijandig overgenomen’ door de Haagse motorclub en werden de Pegasusleden verdreven. De gemeente Leiden tolereerde dit niet en stapte naar de rechter om aan te tonen dat er geen huurovereenkomst was met Pegasus. De rechter gaf de gemeente gelijk.
Trailer Trash Travellers zou gelieerd zijn aan de Hells Angels. Op de website van de motorclub staat het logo van de Angels.
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei dinsdag dat de 1-procent motorclubs steeds beter zijn aan te pakken dankzij het gezamenlijke optreden van onder meer Openbaar Ministerie, politie, FIOD en gemeenten. „Er is de laatste tijd veel ervaring opgedaan in de ruim 60 gemeenten die te maken hebben met deze lastige problematiek. De overheid heeft een breed scala aan instrumenten die werken en daar ben ik blij om”, aldus Lenferink.