Binnenland

Opnieuw kort geding over uitlevering Sabir K.

DEN HAAG (ANP) – De medische zorg die de Verenigde Staten hebben toegezegd aan de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. komt niet overeen met eerdere toezeggingen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) daarover. Dat zegt zijn advocaat André Seebregts, die daarom opnieuw een kort geding heeft aangespannen om uitlevering te voorkomen.

26 March 2013 06:44Gewijzigd op 15 November 2020 02:40

Opstelten had laten weten dat K. alleen zou worden uitgeleverd als hij de juiste medische zorg zou krijgen voor zijn psychische problemen. K. lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, die hij volgens eigen zeggen opliep door folteringen in Pakistaanse gevangenissen. K. is ook depressief.

Seebregts betoogt dat Opstelten toezegde dat K. een speciale therapie zou krijgen om een trauma te verwerken (EMDR-behandeling). „Nu krijgen we een garantie dat hij een alternatieve behandeling krijgt, waarvan het maar de vraag is hoe hij daarop reageert.” De advocaat vindt dat daarmee niet aan de voorwaarde van uitlevering is voldaan en dat die daarom niet kan plaatsvinden.

Het kort geding vindt donderdag om 12 uur plaats in Den Haag, aldus Seebregts. Bij een eerder geding over de uitlevering ving K. bot.

De Verenigde Staten willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie al-Qaeda van de inmiddels gedode leider Osama bin Laden. In de voorlopige aanklacht die nog niet openbaar is gemaakt, staat dat K. volgens de Amerikanen in 2010 een plan heeft gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Enkele jaren daarvoor zou hij met handlangers in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. K. is volgens de Amerikanen in september 2007 met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan zijn overgestoken om de moordplannen in daden om te zetten. Hij zou dat hebben gedaan in de provincie Kunar in Afghanistan, waar al veel Amerikaanse militairen zijn gedood. K. heeft zich nooit uitgelaten over die beschuldigingen.

K. werd in Pakistan opgepakt en vastgezet. Hij zegt toen te zijn gemarteld. De Amerikanen zouden daarvan op de hoogte zijn geweest, zegt Seebregts.

In een eerder kort geding bepaalde de rechter dat K. mag worden uitgeleverd. Daarop stapte Seebregts naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die doet waarschijnlijk begin april uitspraak en neemt daarin ook de medische behandeling mee. Seebregts wil dat niet afwachten, want na uitspraak van het Europese Hof zou K. direct uitgeleverd kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer