„Voor Essent blijft dit een zwarte dag”
Ongeveer 1000 mensen hebben donderdagavond op het terrein van de Amercentrale in Geertruidenberg de recente ramp in de stoomketel herdacht. Bij het ongeval kwamen vijf mensen om het leven en liepen drie anderen verwondingen op. Tijdens een stille rondgang na afloop van een herdenkingsdienst werden donderdag bloemen bij een plaquette op de plaats van het ongeval gelegd. „Voor Essent en zijn medewerkers zal 28 september 2003 altijd een zwarte dag blijven.”
Stemmig, maar beslist niet religieus. Bewust was iedere verwijzing naar welke godsdienst dan ook vermeden. „In verband met de aanwezigheid van zo veel culturen”, zo luidde de verklaring van Essent. Om de bijeenkomst toch een plechtig karakter te geven, zong oratoriumvereniging Cantate Corde uit Raamsdonk in de grote tent op het terrein van de Amercentrale onder meer een afscheidslied. De sprekers staken vijf kaarsen op metershoge pilaren aan.
De toespraken werden op grote schermen in het Engels en het Turks vertaald voor de buitenlandse aanwezigen. Alleen de camera’s van tv-programma RTL Nieuws, dat de beelden aan alle tv-stations beschikbaar stelde, werden geduld. Een soortgelijk regeling gold voor fotografen. Gesprekken met nabestaanden waren taboe.
Essent en de gemeente Geertruidenberg hadden de bijeenkomst georganiseerd omdat het „een belangrijk onderdeel van het rouwproces vormt, om de nadruk te leggen op wat er is gebeurd en om te tonen hoe veel nabestaanden en ook hulpverleners met hun emoties worstelen.” Het instorten van een 65 hoge meter steiger in de stoomketel kostte twee Amerikanen van 45 jaar en drie Turkse medewerkers (27, 30 en 37 jaar, woonachtig in Rotterdam) van uitzendbureau CMI het leven. Omdat het niet mogelijk was de ketel vol met verwrongen staaldelen te betreden, duurde het dagen voordat de laatste vier slachtoffers konden worden geborgen. Daarbij werden zelfs abseilers ingeschakeld. De spanning onder nabestaanden en de hulpverleners liep naarmate de uren en de dagen verstreken hoog op.
In aanwezigheid van onder anderen de Amerikaanse consul-generaal, mevrouw M. Bond, een vertegenwoordiger van de Turkse ambassade en plaatsvervangend commissaris van de Koningin in Noord-Brabant gedeputeerde P. Rüpp werd benadrukt hoe het emotionele proces zich voltrok. „Een ketel van enorme afmetingen, met daarin een ingestorte steiger. Je kunt het voor een oefening zelfs niet bedenken. Zo onwezenlijk, zo onecht, maar het was realiteit. We stonden als hulpverleners voor een klus die we nooit hebben geoefend”, aldus brandweercommandant Th. van den Broek.
Hij schilderde nog eens de aanpak: „Stutten, kabels spannen, zagen, voelen, proberen, stukje voor stukje, knippen, opnieuw beginnen, kan het wel, kan het niet. Toch doorgaan.”
Tijdens de bijeenkomst voerden verder de voorzitter van de raad van bestuur van Essent, M. Boersma, en burgemeester M. Meijer van Geertruidenberg het woord. Ook de algemeen directeur van CMI Energy Services, de hoofdaannemer die verantwoordelijk was voor de revisie van de stoomketel, en de directeur van steigerbouwbedrijf Hertel spraken de genodigden toe. Alle sprekers gaven uiting aan hun diepe verslagenheid en hun medeleven met de nabestaanden.
Boersma stond ook stil bij de toedracht van het ongeval. „Zolang het officiële onderzoek nog loopt is elke theorie niet meer dan speculatie.” Hij beloofde dat Essent de onderzoekers alle ruimte en ondersteuning zal geven om de waarheid boven tafel te krijgen. „Voor ons als bedrijf moet blijken of er lessen uit te trekken zijn. Want één ding staat vast: een ongeluk zoals zich in de ketel heeft voorgedaan, mag nooit meer gebeuren. Daar zal ik me persoonlijk voor inzetten.”