School moet pestgedrag tegengaan
DEN HAAG – Scholen krijgen bij wet de plicht om pesten tegen te gaan. Leerkrachten moeten zich trainen om pesten te voorkomen, te signaleren en aan te pakken.
Dat staat in een plan van aanpak dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs en Kinderombudsman Dullaert maandagmiddag presenteerden. Scholen moeten kiezen voor een methode die haar nut in de praktijk heeft bewezen. Een commissie van experts gaat hiervoor criteria opstellen.
Leraren spelen volgens Dekker en Dullaert een belangrijke rol in de aanpak van pesten. Om leraren te helpen pesten beter aan te pakken, gaan lerarenopleidingen meer aandacht besteden aan pesten en krijgen huidige leraren bijscholing.
De staatssecretaris en de Kinderombudsman gaan scholen ook praktische handvatten bieden om pesten via internet tegen te gaan.
Verder komt er een verbeterde klachtenregeling. Klachten over pesten op school moeten in het onderwijs zelf worden opgelost. Eerst door de leraar, daarna door de schoolleider of de onderwijsinspectie. Degenen die nergens gehoor vinden, kunnen in de toekomst ook terecht bij de Kinderombudsman.
Aanleiding voor het plan van aanpak zijn de zelfdodingen van Tim Ribberink en Fleur Bloemen. Zij maakten een eind aan hun leven omdat ze op school werden gepest.
De Tweede Kamer moet het plan en de wet nog wel goedkeuren. Dat kan zomaar enkele jaren duren. Maar er lijkt in de politiek en in het onderwijsveld draagvlak te zijn voor de maatregel. Voor de opstelling van het plan van aanpak is overlegd met Tweede Kamerleden, leerlingen, ouders, leraren, schoolleiders, maatschappelijke organisaties en experts.