Iran ontkent elke rol bij wapenzending
Iran heeft met klem elke betrokkenheid bij een door Israël onderschepte wapenzending ontkend en gezegd van de Verenigde Naties te verwachten dat zij Israël ter verantwoording roepen voor de „volkomen ongegronde aantijgingen” dat Iran de wapens zou hebben geleverd.
De Israëlische regering zegt dat de Karine A, een vrachtschip dat op 3 januari door Israëlische commando’s in de Rode Zee werd geënterd, Iraanse wapens aan boord had die bestemd waren voor de Palestijnse Autoriteit.
„Nieuwe informatie van zeer betrouwbare bronnen met betrekking tot het eigendom van het schip heeft de Israëlische campagne van laster en verzinsels jegens mijn land volkomen onderuitgehaald”, zegt de Iraanse VN-ambassadeur Hadi Nejad Hosseinian in een brief aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan die vrijdag in VN-kringen circuleerde.
De inhoud van de nieuwe informatie maakte Hosseinian niet bekend, maar hij noemde het merkwaardig dat Israël onmiddellijk na de inbeslagname alle details over het schip paraat had en volstrekt niet heeft gereageerd op een Palestijns verzoek om het incident te laten natrekken door een commissie waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd.
Israëlische militairen hebben vrijdag vanuit tanks op de Gazastrook een jonge Palestijn doodgeschoten. Twee andere Palestijnen raakten gewond. Het schietincident deed zich voor in de buurt van de grensovergang Karni, tussen Israël en de Gazastrook. Bijzonderheden zijn niet bekend.
Eerder op de dag beschoten Israëlische vliegtuigen een hoofdkwartier van de Palestijnse politie in de Palestijnse stad Tulkarem, op de Westelijke Jordaanoever. De aanval vormde een vergeldingsactie voor de zelfmoordaanslag van een Palestijn, donderdag in de Noord-Israëlische plaats Hadera. Daarbij kwamen zes Israëliërs om. Bij de Israëlische actie is zeker één Palestijnse politieman om het leven gekomen en zijn veertig mensen gewond geraakt.
Het chique Londense warenhuis Harrods wil geen producten meer in de schappen die volgens pro-Palestijnse groeperingen zijn geproduceerd in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever of de Golanhoogte, maar die het label ”Made in Israël” dragen.
Een woordvoerder van Harrods, dat eigendom is van de flamboyante Egyptische zakenman Mohammed al-Fayed, zei dat bepaalde producten zoals dadels, pretzels en wijn voorlopig niet meer worden verkocht, hangende controles die de „legitimiteit” van de goederen moeten bevestigen.