„Afpakken paspoort jihadist symboolwetgeving”
ROTTERDAM (ANP) – Het idee om reisdocumenten af te pakken van Nederlandse jihadisten die in Syrië zouden willen vechten is „pure symboolwetgeving”. Dat zegt strafrechtadvocaat André Seebregts die enkele terreurverdachten bijstaat, onder wie een vermeende jihadganger.
„De minister zal daar een harde dobber aan hebben. Je kunt iemands bewegingsvrijheid niet zomaar beperken. En het zal niet meevallen om te bewijzen dat iemand naar zo’n gebied wil om te strijden”, legt Seebregts zijn bedenkingen vrijdag uit.
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet serieus bekijkt of het mogelijk is om Nederlandse jongeren hun reisdocument (paspoort) af te nemen als duidelijk is dat ze naar Syrië willen om te vechten tegen president Bashir al-Assad. Die oproep komt er, na berichten dat twee Nederlandse jongeren in Syrië zouden zijn gesneuveld. De autoriteiten kunnen die berichten overigens niet bevestigen.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zegde toe de mogelijkheden te onderzoeken en te kijken of dit wenselijk en effectief is. „Inhouden van een paspoort kan volgens de paspoortwet slechts wanneer er een gegrond vermoeden bestaat dat die persoon buiten Nederland een bedreiging zal vormen voor de veiligheid van een bevriende mogendheid”, stelt Seebregts. „Maar wie zou die bevriende mogendheid dan moeten zijn? Assad? Het Westen steunt de strijd tegen Assad en die jongeren vechten tegen hem.”
Seebregts is er ook van overtuigd dat geradicaliseerde jongeren die willen vechten zich niet laten tegenhouden door het feit dat hun paspoort is ingehouden.
Volgens de geheime dienst AIVD zouden een kleine 100 Nederlandse jongeren voor de jihad naar Syrië zijn gereisd. In november arresteerde de politie in Rotterdam nog drie mannen die ervan worden verdacht dat ze in Syrië wilden strijden. Twee van hen, van wie één cliënt van Seebregts, zijn inmiddels weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie (OM) besluit binnen enkele weken of het tweetal daadwerkelijk wordt vervolgd.
Het is niet duidelijk hoeveel jihadisten de geheime dienst in totaal heeft tegengehouden. Maar volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verzamelen de veiligheidsdiensten informatie om het uitreizen te voorkomen.