Schoon water: basaal, cruciaal, bijzonder (fotoserie)

APELDOORN – Het meisje Ismael Adam drinkt water. In het opvangkamp Abu Shuk in Darfur is dat nieuws. Iemand maakte een lange reis voor dat water, door mul zand, onder een strakblauwe hemel. Op Wereld Water Dag –vandaag– komt Darfur dichtbij.

22 March 2013 12:23Gewijzigd op 15 November 2020 02:38
Kariya Mohamed Abbakar (50) moet een flink eind lopen voor ze haar jerrycan kan vullen met water. En dan de zware terugreis nog. Foto EPA
Kariya Mohamed Abbakar (50) moet een flink eind lopen voor ze haar jerrycan kan vullen met water. En dan de zware terugreis nog. Foto EPA

Vanwege de moeite die het kost om een jerrycan water te halen én de prijs ervan, daar in Abu Shuk in West-Sudan, moeten het meisje en haar familie het doen met 80 liter water per week. In het kamp wonen ruim 80.000 vluchtelingen. Weinig water is nog maar een van hun vele problemen.

In Nederland gebruiken mensen gemiddeld 120 liter per persoon per dag. Dat is wat anders dan 80 liter per gezin per week.

Nieuwsberichten in een land van schoon, zuiver kraanwater gaan bijvoorbeeld over oranje water, dat op de dag van de troonswisseling uit Amsterdamse fonteinen zou moeten spuiten. En vorige week schreef NRC over een onder­nemer die zoekt naar perfecte ijsbergen in de Golf van Alaska. Als het lukt om er één aan boord te krijgen, neemt hij een ijsberg mee om hem te laten smelten. Het water gebruikt hij voor de allerlekkerste ijsklontjes. Ze leveren geld op, net als de exclusieve wodka’s die het bedrijf maakt.

Andere nieuwsberichten waarin water voorkomt, gaan over honderd woningen die door een lek gestoten leiding een tijdje zonder water zitten. Of over 1 miljoen huizen of zelfs huishoudens die onder water staan. Symbolisch, dan.

Daartussendoor duiken berichten op over Wandelen voor Water. Zo’n 27.000 kinderen van 500 basisscholen deden deze week mee aan dit initiatief: ze liepen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzak. Leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden moeten dagelijks zo ver lopen voor water, en op deze manier leefden de kinderen met hen mee. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar water- en sanitairprojecten in ontwikkelings­landen.

Via een project als dit komt de jerrycan uit Darfur dichtbij, en ook de vervuilde rivier in Indonesië – waar het water niet meer te zien is vanwege de rommel die erop drijft. Of het meer in Vietnam, verstopt onder vuil. En dat vieze stroompje in een overbevolkte sloppenwijk in Kaapstad, Zuid-Afrika, waar een vrouw langsloopt die een emmer schoon water meesjouwt.

Op Wereld Water Dag drukken de beelden van ver weg je met de neus op de feiten. Schoon en voldoende drinkwater is niet normaal, het is bijzonder. Het belang van een beker koud water wordt heel concreet. En terwijl water in het ene deel van de wereld schaars is, stroomt er elders een land over.

Al is water op dit moment in Nederland geen acuut probleem, het was het ooit wel, en na jaren ervaring met dijken en gemalen heeft Nederland veel kennis en expertise in huis. Daarom is Nederland dit jaar gastland voor Wereld Water Dag. Kopstukken uit de hele wereld waren gisteren en vandaag in Den Haag. Ze dachten na over duurzaam watermanagement. Ze dachten aan meisjes als Ismael Adam.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer