„Begrafenisondernemer heeft opvang nodig”
MAARTENSDIJK – Begrafenisondernemers hebben opvang nodig; anders is het gevaar groot dat er verharding optreedt. Daarom is het van belang dat de ondernemer kan terugvallen op het thuisfront en contact zoekt met collega’s met wie hij ervaringen kan delen.
Begrafenisondernemer E. Treur uit Zeist zei dat donderdagavond tijdens een bijeenkomst van Febe, de reformatorische vereniging van werkers in de gezondheidszorg.
De gevoelens die een begrafenisondernemer bij families direct na het overlijden van een geliefde tegenkomt, variëren van verdriet tot boosheid of opluchting, zei Treur. „Vooral bij plotseling overlijden zie je vaak sprakeloosheid. Ook krijg je te maken met mensen die lacherig doen. Daarin ontlaadt zich de spanning. Een professional moet betrokkenen in alle gevallen respectvol begeleiden. Rust is hierbij van belang.”
In de dagen dat iemand opgebaard staat, groeit de familie naar een climax, zei Treur. „Er komt wat afstand tot de overledene vanwege het proces van verandering. Soms is men op van emotie.” De familie krijgt gelegenheid te helpen bij de laatste verzorging.
Volgens de uitvaartleider krijgt de laatste jaren (mede door individualisering) een toenemend aantal personen een gemeentelijke begrafenis, vanwege het ontbreken van een testament en nabestaanden.
Treur beklemtoonde het belang van het vastleggen van de laatste wil. Bij verschil van mening in een familie is het raadzaam dat de begrafenisondernemer alleen met de door de overledene aangewezen personen spreekt.
Lees ook het magazine Begraven en gedenken.