Buitenland

Frankrijk, Duitsland en Rusland stemmen voor resolutie

Frankrijk, Duitsland en Rusland zijn overeengekomen de Amerikaanse VN-ontwerpresolutie over Irak te steunen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder donderdag in Brussel gezegd. Schröder heeft telefonisch contact gehad met de Franse president Jacques Chirac en de Russische president Vladimir Poetin.

ANP/RTR/AFP/DPA
16 October 2003 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Schröder zei dat de goedkeuring van de ontwerpresolutie echter niet betekent dat de drie landen met extra financiële en militaire steun voor Irak over de brug zullen komen, omdat de ontwerpresolutie nog gebreken vertoont. Volgens Schröder is de ontwerpresolutie nog steeds niet een adequate reactie op de situatie ter plaatse in Irak.

Poetin erkende in de Maleisische stad Putrajaya dat hij met Frankrijk en Duitsland een gezamenlijk standpunt is overeengekomen. Een Franse woordvoerder zei dat de Verenigde Staten rekening hebben gehouden met de amendementen die de drie landen hadden gemaakt op de ontwerpresolutie en noemde dat „een stap in de goede richting”.

De ontwerpresolutie komt donderdag om 16.00 uur Nederlandse tijd in stemming in de VN-Veiligheidsraad. Een stemming werd woensdag uitgesteld op verzoek van de Russische ambassadeur om de drie landen extra tijd voor overleg te geven. De Verenigde Staten hopen met de ontwerpresolutie meer internationale steun te krijgen voor zijn plannen in Irak.

Kern van het dispuut is het tijdsbestek waarbinnen de VS denken de macht over te dragen aan de Irakezen. Het jongste voorstel voorziet erin dat de Iraakse regeringsraad uiterlijk 15 december een tijdschema voor een machtsoverdracht moet hebben opgesteld. Moskou, Parijs en Berlijn willen een specifieker plan dat de VS in samenspraak met VN-chef Kofi Annan moeten opstellen.

Frankrijk, Rusland en China kunnen een veto uitspreken over de ontwerpresolutie die negen stemmen nodig heeft om te worden aangenomen. Peking is niet erg enthousiast over het Amerikaanse voorstel, dat gesteund wordt door Londen en Madrid. Maar de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Li Zhaoxing zei dat de aanpassingen de tekst aanvaardbaarder hebben gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer