Binnenland

„Drugs en leger ingewikkelde spagaat”

OIRSCHOT (ANP) – Veel militairen die terugkomen van buitenlandse missies, raken verslaafd aan verdovende middelen. Vaak hangt dit samen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is een angststoornis die ontstaat na een trauma dat als overrompelend ervaren wordt, zoals bijvoorbeeld een bomaanslag of het zien sterven van een collega, vertelt Dirk Steenssens, psychiater en medisch directeur van verslavingszorginstelling Rodersana in Oirschot.

20 March 2013 19:15Gewijzigd op 15 November 2020 02:36

Zo’n 60 procent van de militairen met PTSS ontwikkelt verslavingsproblemen, schat Steenssens. Onder het clientèle van zijn instelling bevinden zich veel militairen en veteranen die verslaafd zijn aan verdovende middelen zoals alcohol, cannabis, cocaïne, amfetamine, slaappillen en angstonderdrukkers.

„Mensen met PTSS gebruiken vaak alcohol of cannabis of pillen waar ze rustig van worden om hun angst te onderdrukken. Ze merken dat dat werkt en gaan ze vaker gebruiken, en zo ontstaat een verslaving. Maar door deze verslaving ontstaan er ontregelingen in hun hersenen, waardoor de angst weer groter wordt. Een vicieuze cirkel. Dat werkt trouwens ook zo bij burgers, niet alleen bij militairen.”

Volgens de psychiater komt middelenmisbruik vaak voor in het leger, overigens ook bij militairen zonder PTSS. „Dit is een groot probleem, want je wil niet dat iemand onder invloed gevaarlijke machines bestuurt. Of dat mensen die verslaafd zijn, naar het front trekken”, aldus Steenssens.

„Ik kan me inbeelden dat de legerleiding geen andere keuze ziet dan mensen die drugs gebruiken te ontslaan”, stelt Steenssens. „Maar het is een ingewikkelde spagaat. De beste preventie is een open dialoog over het drugsgebruik. Doordat de gevolgen zo groot zijn als een militair betrapt wordt, is die open dialoog onmogelijk te verwezenlijken. Toch vind ik dat mensen die de fout in zijn gegaan een tweede kans verdienen. Ze moeten hun gedrag kunnen corrigeren. De vraag is alleen hoe je dat vorm kan geven binnen het leger.”

Volgens Steenssens zijn ze in de Verenigde Staten al een stuk verder bij de omgang met dit probleem. „Daar wordt het probleem echt erkend. Daar hebben ze bijvoorbeeld speciale behandelprogramma’s voor verslaafde militairen. In Nederland staat dit nog in de kinderschoenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer