EU-leiders praten op top over grondwet
Voorzitter Prodi van de Europese Commissie acht het haalbaar nog dit jaar overeenstemming te bereiken over een grondwet voor de EU.
De regeringsaanvoerders van de lidstaten zijn vanmorgen in Brussel begonnen aan een tweedaagse top.
Een nieuwe ronde van overleg over de beoogde gemeenschappelijke constitutie vormt het voornaamste agendapunt. Een belangrijk onderwerp waarover de opvattingen uiteenlopen, betreft de stemmenweging binnen de ministerraden. Spanje en Polen liggen bij dit dossier dwars. Zij eisen meer invloed dan voorzien in de voorstellen van de voorbereidende conventie en wensen de thans geldende bepalingen, waarbij het inwoneraantal minder zwaar meetelt en waarbij zij over bijna evenveel zeggenschap beschikken als Duitsland en Frankrijk, te handhaven.
Een andere heikele kwestie is de omvang van de Commissie. De kleinere EU-partners hechten eraan dat zij ook straks permanent met een volwaardig lid zijn vertegenwoordigd in dat college. De grote spelers pleiten ervoor na de uitbreiding van de Unie de groep van commissarissen met volledige bevoegdheden via een toerbeurtsysteem te beperken.
Er vallen vandaag en morgen naar verwachting nog geen beslissingen. Italië, dat momenteel het voorzitterschap bekleedt, streeft ernaar in december een alomvattend akkoord tot stand te brengen, al zal premier Berlusconi naar zijn zeggen daar niet koste wat kost aan vasthouden. „Waar we vooral op uit zijn, is een resultaat van hoge kwaliteit”, verklaarde hij in Brussel. Hij kondigde aan dat hij zijn collega’s in november wellicht opnieuw bijeen zal roepen om dan, op basis van de door hen ingediende verlanglijstjes, een afgerond voorstel te presenteren.
Prodi waarschuwt de leiders van de huidige en toekomstige lidstaten niet te verzanden in gebakkelei over zaken als de samenstelling van de Commissie en de spelregels voor de stemmingen waarbij „een kortzichtig nationalisme” de boventoon voert. „Dat zijn niet de thema’s die de burgers aanspreken”, benadrukte hij woensdag. Prodi is bang dat het beeld van een onderlinge machtsstrijd de bevolking ertoe zal aanzetten bij de in diverse landen te organiseren referenda tegen de grondwet te stemmen.
Hij meent dat een complete deal eind dit jaar mogelijk moet zijn. „De openstaande vraagstukken zijn ook weer niet zo heel ingewikkeld”, redeneert hij. Bij de besluitvorming is unanimiteit vereist.