Dr. J. Hoek: Beleid Gelderse Vallei Ziekenhuis strijdig met afspraken
EDE – De beleidswijziging van Ziekenhuis Gelderse Vallei om selectieve abortus op foetussen met het syndroom van Down toe te staan, strijdt met een afspraak die is gemaakt tijdens de fusie van de ziekenhuizen in Bennekom, Ede en Wageningen in 1987.
In dat jaar werd afgesproken dat bijstelling van het medisch-ethische beleid alleen mogelijk is op basis van grondig onderzoek waaruit blijkt dat de opvattingen onder de bevolking zijn gewijzigd.
Dat zei dr. J. Hoek dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van de RMU. Hij was destijds betrokken bij de gesprekken over het medisch-ethische beleid van het te vormen ziekenhuis. „Ik merk op dat mij van een dergelijk onderzoek rond deze principiële beleidswijziging niets is gebleken. De raad van bestuur slaat hiermee een weg in die niet overeenkomt met de bij de fusie uitgesproken intenties en de gemaakte afspraken.”
Volgens Hoek zijn er behalve christelijke ook algemene argumenten te vinden om de beleidswijziging te bestrijden. „Het is zonder meer humaan om verstandelijk gehandicapte, beter gezegd anders begaafde kinderen, niet te discrimineren, ook niet in de moederschoot. Iedere vorm van discriminatie is uit den boze en zou in een rechtsstaat niet mogen worden getolereerd.”
De Veenendaalse theoloog vroeg zich af wie de mens is om medemensen met een lagere intelligentie het recht op leven en geluk te ontzeggen. „Het is niet alleen een christelijke plicht, maar ook een kwestie van elementaire beschaving om op te komen voor de zwaksten in onze samenleving. Tot hen behoren zeker de ongeboren kinderen.”
Omdat de laatste jaren de levensverwachting en de kwaliteit van leven van mensen met het downsyndroom is toegenomen en zij behoorlijk zijn geëmancipeerd, acht Hoek het besluit van het ziekenhuis „niet progressief, maar regressief.”
RMU-jurist Jan Schreuders belichtte de juridische rechten en plichten van gewetensbezwaarde verpleegkundigen en artsen. Die hebben het recht de directe handelingen rond abortus, euthanasie of hulp bij zelfdoding te weigeren, maar wel de plicht de zogeheten ”minimale zorg” te doen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het vervoer van en naar de operatiekamer waar de abortus plaatsheeft.
Een zorgmedewerker moet wel zijn gewetensbezwaren in een zo vroeg mogelijk stadium kenbaar maken. Dit leidt ertoe dat de gewetensbezwaarde sollicitant bij een ziekenhuis „een achtergestelde positie heeft.”
David de Graaf (29) gaf een presentatie over zijn leven met het syndroom van Down. „Wij hebben een chromosoompje meer. Da’s alles.”
Het extra chromosoom van deze personen is het kleinste van allemaal. De Graaf: „De invloed daarvan is dus maar klein. Het is dus niet echt ”u” tegenover ”ons”. Er is geen harde grens tussen mensen met en mensen zonder downsyndroom. Er is veel meer hetzelfde dan anders.”
De Graaf gaf in zijn presentatie aan dat hij veel kan: fotograferen voor een weerprogramma op tv, koken als zijn ouders niet thuis zijn, zichzelf verplaatsen op de fiets. Nu komt hij op voor de rechten van mensen met het downsyndroom. „Wij hebben recht op goede medische zorg, op een betere opvoeding thuis, recht om meer en meer naar gewone scholen te gaan, recht op werk in gewone banen. Wij zijn baas over ons eigen leven.”
Davids ouders, Erik en Marian de Graaf, benadrukten dat door medische vooruitgang „de symptomen van Down, waaronder stofwisselingsziekten, aanzienlijk worden verlicht.” Ook wordt er gewerkt aan de ‘reparatie’ van het 21e chromosoom, dat het syndroom van Down veroorzaakt.
Dr. Hoek riep christenverpleegkundigen ertoe op op hun post te blijven. „Paulus zegt dat het niet de bedoeling is dat wij uit de wereld wegtrekken.”
Wereld Down Syndroom Dag: 21 maart
MEPPEL – Terwijl een van de laatste Nederlandse ziekenhuizen besluit abortus op foetussen met het Downsyndroom toe te staan, groeit de internationale erkenning van de aandoening.
De VN riepen eind 2011 21 maart uit tot Wereld Down Syndroom Dag. Zij verzochten alle relevante organisaties te werken aan de bewustwording van het downsyndroom.
De Nederlandse ouderorganisatie en het kenniscentrum Stichting Downsyndroom viert zaterdag het 25-jarig jubileum.