Treiterlijn valt verkeerd
OOSTERHOUT(ANP) - Een telefoontje krijgen met de mededeling dat je auto in de prak is gereden of dat je binnen een week je huis uit moet vanwege renovatie.
Het overkomt steeds meer mensen. Het blijkt om ’grappen’ te gaan die via de zogenaamde treiterlijn worden uitgehaald.
De treiterlijn biedt mensen de mogelijkheid een nepboodschap naar iemand te sturen. Door het bellen van een 0900-nummer heeft de beller de keuze uit allerlei boodschappen. Die worden door middel van een bandje op de telefoon van het slachtoffer ingesproken. Niet iedereen heeft door dat er naar een bandje wordt geluisterd.
Dat dit helemaal verkeerd kan uitvallen, bleek deze week toen een inwoner van Oosterhout uit de boodschap begreep dat zijn vrouw was verongelukt. De man, die eerder een dochter verloor bij een verkeersongeluk, ging in paniek naar haar op zoek. Zij bleek ongedeerd te zijn.
Ook krijgen mensen een telefoontje met de boodschap dat hun huis onmiddellijk gesloopt moet worden omdat de grond eronder verontreinigd is.
De politie in Oosterhout spreekt van misselijke grappen. Zij zegt dat zij er niets aan kan doen omdat er geen strafbaar feit wordt gepleegd. Het aantal meldingen groeit gestaag. „De laatste anderhalve week krijgen we dagelijks enkele klachten binnen van burgers die door de treiterlijn zijn gebeld”, laat een woordvoerder weten.
Justitie ziet ook geen mogelijkheden een dergelijke lijn aan te pakken. Het komt nog het dichtst bij belaging, zegt persofficier van justitie W. van Fessem. Maar in de wet staat daar het woordje ’stelselmatig’ bij en dat aspect ontbreekt.
De exploitant van 0900-lijnen SNT, die overigens niet de treiterlijn heeft, wijst erop dat voor alle 0900-operators geldt dat zij alleen de infrastructuur leveren en niet inhoudelijk verantwoordelijk zijn. Op verzoek van justitie kan een operator wel de opdrachtgever van een bepaald nummer achterhalen.
De Opta, de instantie waar een 0900-nummer moet worden aangevraagd, registreert alleen waarvoor een lijn gebruikt gaat worden. Zij beoordeelt niet de bedoelingen van een aanvrager.