Belijdenis doen: Geloofsgetuigen uit de Hebreeënbrief tot voorbeeld
Veel boeken zijn geschikt om als belijdenisgeschenk te geven: een Bijbels dagboek, een prekenbundel, een meditatief of kerkhistorisch werk. Het aantal boeken dat speciaal geschreven is voor mensen die geloofsbelijdenis hebben afgelegd, is echter betrekkelijk gering.
Ds. L. W. Ch. Ruijgrok, hersteld hervormd predikant te Poortvliet, richt zich in ”Volg hun geloof na” heel nadrukkelijk tot hen die kort of langer geleden te midden van de gemeente hun jawoord gaven. De ondertitel luidt: ”Belijden in het spoor van de geloofsgetuigen uit Hebreeën 11”. Door het hele boek heen wordt de (jonge) lezer rechtstreeks in de je- of jijvorm aangesproken.
In Hebreeën 11 belicht de schrijver (mogelijk Paulus, maar dat is niet zeker; ds. Ruijgrok laat dit in het midden) een groot aantal gelovigen uit het Oude Testament die „volop belijdend in het leven” hebben gestaan. De predikant gebruikte deze ”wolk van getuigen” om jongeren en ouderen die belijdenis hebben gedaan aan te sporen in hun voetspoor te gaan. „De brief is bedoeld als een kracht appel aan het adres van de Hebreeën om te volharden in het geloof.”
Daarbij benadrukt de predikant dat deze oudtestamentische gelovigen, voor wie de komst van de beloofde Messias nog in het verschiet lag, in wezen hetzelfde geloof beoefenden als de gelovigen van het nieuwe verbond. „Ze zijn zalig geworden alleen door Christus, alleen door genade, alleen door het geloof in Hem.” Dat is de reden waarom de schrijver van de Hebreeënbrief de oudtestamentische geloofsgetuigen ten voorbeeld kon stellen aan de Hebreeën en dus „aan jullie en mij.”
Ds. Ruijgrok legt eerst uit wat de schrijver van de Hebreeënbrief verstaat onder ”geloof”, zoals dat in Hebreeën 11:1-3 wordt omschreven. „Waar oprecht geloof in Christus is, daar mag de vaste hoop ons hart vervullen dat Hij het ons in leven en sterven aan niets zal laten ontbreken.” Want: „Dit is nog altijd een wezenlijke trek van het ware geloof. Dat het de Heere erkent als de Waarachtige en Getrouwe.”
Hierna behandelt de predikant de verschillende geloofsgetuigen die in het hoofdstuk aan de orde komen, van Abel tot Rachab. Daarbij haalt hij steeds verschillende aspecten naar voren die samenhangen met een belijdend leven. Zo onderscheidde Abel zich van zijn broer Kaïn doordat zijn offer „ten diepste de uitdrukking was van de overgave van zijn hart aan de Heere.” Ds. Ruijgrok: „Denk eens terug aan je belijdenis. Toen je je jawoord aan de Heere gaf, stond je als het ware ook bij het altaar. Hoe heb je dat gedaan? Alleen uit gewoonte? Alleen om je ouders of je dominee een plezier te doen? Omdat je voelde hoezeer de Heere recht heeft op je leven? En je er achter bent gekomen wat een groot zondaar je bent in jezelf en hoe onmisbaar de Heere Jezus Christus voor jou is?”
De auteur gaat op deze manier in op allerlei zaken die in het geloofsleven een rol spelen, onder meer staan in de frontlinie (Henoch), getuige van Christus zijn (Noach), gehoorzaamheid (Abraham), beproeving (Abraham), vreemdelingschap (Abraham), twijfel (Sara), verflauwing van het geloof (Izak), volharding (Mozes) en behoud voor de grootste zondaar (Rachab). Het valt op dat de predikant steeds dicht bij de tekst blijft, zich ver houdt van speculatie en de Schrift met de Schrift uitlegt en voordurend Christus centraal stelt. Dat maakt deze uitgave waardevol.
De pastorale en bewogen toon geeft een eigen kleur aan dit toegankelijk geschreven boek: „Dat is de weg: met al je verdriet, strijd en vragen te buigen aan de voeten van Hem, Die Zelf het grootste en allerzwaarste offer heeft gebracht, de Heere Jezus Christus. Zou hij ooit kwade bedoelingen kunnen hebben? Nee toch!”
Boekgegevens
”Volg hun geloof na”, ds. L. W. Ch. Ruijgrok; uitg. Den Hertog, Houten, 2013; ISBN 978 90 331 2536 2; 125 blz.; € 17,50.