VS hebben haast met stemming in Veiligheidsraad
De Verenigde Staten rekenen erop dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun nieuwste versie van een ontwerpresolutie over het naoorlogse Irak – de vierde versie sinds september – zal goedkeuren. De Amerikaanse VN–ambassadeur John Negroponte zei dat dat woensdagavond nog zou gebeuren.
Negroponte benadrukte dat hij een besluit wil voor de reis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell naar Azië, die deze week begint, en voor de donorconferentie van volgende week in Madrid.
In de opnieuw gewijzigde tekst is volgens Negroponte zo veel mogelijk rekening gehouden met de standpunten van de verscheidene afgevaardigden. Brede steun voor de nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad is voor de Amerikanen van belang, omdat daardoor waarschijnlijk meer landen bereid zullen zijn troepen naar Irak te sturen om het Amerikaanse leger te ontlasten. Ook zouden meer landen financieel bijdragen aan de wederopbouw van het land.
Japan deed dat woensdag al voor de stemming in de Veiligheidsraad. Het trekt een bedrag uit van 1,5 miljard dollar voor de wederopbouw van Irak. De Japanse regering maakte dat enkele dagen voor het bezoek van de Amerikaanse president George Bush bekend. De financiële hulp moet worden gebruikt voor zaken als onderwijs, water– en elektriciteitsvoorziening en werkgelegenheid.
Washington en Londen leggen de resolutie samen voor. Zij hebben in het nieuwe ontwerp een aantal suggesties van Duitsland, Frankrijk en Rusland overgenomen. Maar er staat nog steeds geen tijdsbestek in voor het overdragen van de macht in Irak aan de Irakezen zelf, waarop die drie landen en secretaris–generaal Kofi Annan van de VN hebben aangedrongen.
Rusland is dan ook nog niet tevreden. Die boodschap kwam woensdag van minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov en zijn onderminister Joeri Fedotov. Die laatste zei het nog te vroeg te vinden voor stemming over het ontwerp, omdat Rusland nog bedenkingen had over „twee of drie essentiële zaken" daarin.
Frankrijk heeft al duidelijk gemaakt er geen veto over te zullen uitspreken. Diplomaten gaan ervan uit dat het de VS zal lukken het vereiste minimum van negen stemmen voor de resolutie te krijgen. Een groot aantal onthoudingen zou echter een sterk mandaat dat Washington hoopt te krijgen, ondermijnen. Daarbij zou verdeeldheid over deze kwestie niet goed zijn voor de Veiligheidsraad, waarvan het imago al veel te lijden heeft gehad van de verdeeldheid in de aanloop naar de aanval op Irak.
In de ontwerpresolutie mag dan geen tijdsbestek staan, voor Iyad Allawi, de voorzitter van de Regeringsraad in Irak, staat vast dat in 2004 verkiezingen in zijn land worden gehouden. Tegen de pers in Maleisië, waar hij is voor de top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie, zei hij dat de Regeringsraad een commissie had gevormd voor de opstelling van een grondwet. Over die grondwet wordt een referendum gehouden en dan volgen de verkiezingen voor een regering. Die worden „definitief" volgend jaar gehouden, aldus Allawi.
In het nieuwe voorstel van de Amerikanen staat alleen dat de Regeringsraad op 15 december met een tijdschema moet komen voor een geleidelijke machtsoverdracht aan de Iraki’s. De VS verplichten zich in het ontwerp slechts tot het „zo snel als praktisch mogelijk" overdragen van de macht.