Kerk & religie

Vlaanderen gaat niet naar paus, maar geeft 30.000 euro aan goed doel

BRUSSEL – De Vlaamse regering stuurt geen delegatie om dinsdag de inaugurele mis bij te wonen van paus Franciscus van de Rooms-Katholieke Kerk. De regering schenkt in plaats daarvan 30.000 euro aan een goed doel.

Kerkredactie
18 March 2013 15:27Gewijzigd op 15 November 2020 02:32
Paus Franciscus heeft maandag rond het middaguur de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner in particuliere audiëntie ontvangen. Foto EPA
Paus Franciscus heeft maandag rond het middaguur de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner in particuliere audiëntie ontvangen. Foto EPA

De federale regering van België en leden van het Belgische koningshuis zullen overigens wel afreizen naar Vaticaanstad om de installatie van de paus bij te wonen, aldus de Belgische nieuwssite De Redactie.

Het besluit van de Vlaamse regering lijkt op het advies dat de paus aan Argentijnen gaf. Hij riep hen op de inauguratiemis in Vaticaanstad niet bij te wonen maar het geld voor zo’n reis aan de armen te schenken.

Grieks-orthodoxe patriarch bij installatie

De Grieks-orthodoxe patriarch Bartholomeus I woont dinsdag de installatie van paus Franciscus bij. Dat heeft zijn woordvoerder Dositheos Anagnostopoulos maandag laten weten. Het is de eerste keer in bijna duizend jaar dat een Grieks-orthodoxe kerkvader aanwezig is bij de installatie van een rooms-katholieke paus.

Het is sinds het Oosters Schisma in 1054 niet meer voorgekomen dat een oecumenische patriarch deelnam aan de ceremonie. Volgens Anagnostopoulos is het besluit om ditmaal toch de patriarch naar Rome te sturen het gevolg van de dialoog tussen de rooms-katholieke en Grieks-orthodoxe kerk. De gepensioneerde paus Benedictus XVI had het verenigen van alle christenen en het lijmen van de breuk tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt.

Argentijnse president eerste gast bij paus

Paus Franciscus heeft maandag rond het middaguur de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner in particuliere audiëntie ontvangen. De president is het eerste staatshoofd dat die eer bij de uit Argentinië afkomstige paus te beurt is gevallen. Zoals gebruikelijk bij audiënties heeft het Vaticaan over het gesprek geen mededelingen gedaan.

De afgelopen jaren was de relatie tussen Fernández en Jorge Mario Bergoglio, nu paus Franciscus, gespannen. De aartsbisschop van Buenos Aires verzette zich tegen de legalisering van abortus en het homohuwelijk en bekritiseerde ook het economisch beleid van de president.

Omdat Franciscus zich nog niet heeft geïnstalleerd in de pauselijke privévertrekken rechts van de Sint Pieter, ontving hij Fernández in Domus Sanctae Marthae, het huis waar de stemgerechtigde kardinalen vorige week tijdens het conclaaf verbleven. Fernández woont dinsdag in de Sint Pieter de inauguratie van haar landgenoot bij. Zij staat aan het hoofd van de delegatie uit Argentinië, waarvan onder anderen ook de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, het hoofd van het hooggerechtshof en de zoon van oud-president Raúl Alfonsin deel uitmaken.


Lees ook:

Paus vervolgt charmeoffensief

Mugabe gaat naar inauguratie paus

Prins Carlos naar inauguratie paus

Aartsbisschop Canterbury niet naar paus

Rutte, kroonprins en Maxima naar inauguratie paus Franciscus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer